11. maj 2020

Yasaka Kōshindō-templet (坂庚申堂) eller dets rigtige navn Daikoku-san Kongō-ji Kōshin-dō (大黒山金剛寺庚申堂) er et lille buddhistisk tempel der ligger i Higashiyama i Kyoto.

Her tilbeder man Shōmen Kongō 青面金剛 og de tre aber. De tre aber  (三猿, san’en eller sanzaru, eller 三匹の猿, sanbiki no saru) er et gammelt motiv i  japansk kunst. Det forestiller tre aber, hvoraf en holder for sine ører, en anden sine øjne, og en tredje sin mund. Motivet forbindes med det japanske motto  ikke at ” se (noget ondt), ikke at høre (noget ondt), ikke at sige (noget ondt)”.

Både Shōmen Kongō og de tre aber repræsenterer Kōshin-troen – en del af buddhismen. I følge Kōshin hjælper Shōmen Kongō alle der gør deres bedste i livet mens han straffer de dårlige.

Kukuri zaru er en rund amulet lavet af farverigt stof der repræsenterer en abe med hænder og fødder bundet på ryggen. Kukuri zaru betyder hængende abe på japansk.

På Yasaka Kōshidōs tempelområde hænger der talrige af disse kukuri zaru. Meningen er at putter sit ønske inden i en kukuri zaru, hænger den op ved templet og så håber at ens ønske bliver opfyldt …

Ens ønske kan bedst opfyldes, hvis man samtidig frasiger sig en lyst til en bestemt ting.

Hvis man kan mærke lysten nærmer sig skal man klappe hænderne sammen og fremsige følgende buddhistiske sutra: On deiba yakisya banta banta kakakaka sowaka. Kukuri zaru og Shōmen Kongō vil høre dig og komme og hjælpe dig.

Yasaka Kōshin-dō's alter med de 3 aber talrige kukuri zaru amuletter
Yasaka Kōshin-dō’s alter med de 3 aber og talrige kukuri zaru

Adresse

390-1 Kinenchō, Higashiyama-ku, Kyōto-shi, Kyōto-fu 605-0828

Kort

Transport: Der er mange busser fra Kyoto station der kører i retning mod templet, men tag gerne bus nr. 206 fra stationen og hop af på Shimizudo stoppestedet. Herfra er der 5-10 min.’s gågang.

Kongo-ji Kōshin-dō med kukuri zaru abeamuletter


Links til videre læsning

Udenlandske sider