12. september 2024
Generelt

For et overblik over særlige forhold der gælder rejser til Japan så læs Udenrigsministeriets rejsevejledning til Japan.

Det er også værd at kigge nærmere på siden Japan Living Guide. Mange af artiklerne handler selvfølgelig om forhold der gør sig gældende hvis man opholder sig længere tid i landet. Men der er også mange tips der kan være relevante for korte ophold fx. om det japanske køkken, tøjindkøb og meget andet.

Danskerlisten

Som en generel sikkerhed kan man overveje at tilmelde sig Danskerlisten under Udenrigsministeriet.

Udenrigsministeriet kan dermed på en nem måde komme i kontakt med danskere i udlandet hvis der opstår en krisesituation.

Tilmelding til Danskerlisten foregår primært gennem app’en Rejseklar, som kan hentes til IOS og Android telefoner: um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/um-rejseklar-app/

Danskere der ikke har adgang til en smartphone kan tilmelde sig via hjemmesiden: danskerlisten.um.dk/.

Vaccination

Inden afrejse til Japan anbefales det at du som minimum vaccineres mod difteri-stivkrampe. Skal du på et længere ophold eller skal du på trekking eller ud på landet kan det være relevant at blive vaccineret mod Japansk Hjernebetændelse og Hepatitis B. Snak med din læge eller der hvor du normalt bliver vaccineret for at få afklaret yderligere.

Se nærmere vedr. vaccinationer til Japan hos Danske Lægers Vaccinationsservice.

Visumforhold og indrejsekrav

Visum

  • Visumfrihed for turistrejser og forretningsrejser i op til 90 dage.
  • Visumpligt til studie- og arbejdsophold, uanset opholdets længde, også ophold som varer under 90 dage. Du kan søge om visum hos Japans ambassade i København.

Læs mere på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Alle rejsende anbefales at registrere sig på Visit Japan Web mindst 6 timer før ankomst, via dette link. Har du registreret dig her, kan du komme hurtigere igennem immigration (fastrack) ved indrejse. Siden 2007 tages der fingeraftryk og et billede af alle indrejsende.

Se vejledning til hvordan du udfylder immigration online (PDF).

Indtil videre (2023) ser det ud til at man også fortsat uddeler indrejsepapirer når du er i luften. Du får udleveret to formler: 1) en immigrationsformel og 2) en tolddeklaration. Det virker lidt overflødigt når der fra officiel side opfordres til at oplyse informationerne via Visit Japan Web.

Hvis du ikke har registreret dig via Visit Japan Web eller ikke har udfyldt papirerne ombord, bliver du bliver bedt om at udfylde dem ved indrejse i Japan.

Find mere information på Den japanske ambassade i Danmarks hjemmeside.

Medicin

Skal du have medicin med til Japan, så se hvilke krav der er til evt. dokumentation mm. på Den japanske ambassade i Danmarks hjemmeside.

Generel info om medicin og vaccination på rejser kan findes på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Er der særlige indrejseregler i Japan i forbindelse med Covid-19?
Der er ikke længere i denne forbindelse nogen restriktioner for indrejse til Japan.

Find de nyeste krav på Den japanske ambassade i Danmarks hjemmeside.

Der kan forekomme lokale restriktioner som fx brug af mundbind.

Fremvisning af ID – billedlegitimation

Under ophold i Japan kan du komme ud for at blive bedt om at vise en eller anden form for ID med billede. Fx ved udstedelse af forskellige rejsekort mm. Det er ikke altid at det oplyses på hjemmesider mm. at det er et krav overfor udlændinge.

I princippet skal du derfor altid have dit pas eller kørekort på dig. En kopi af passet fx eller fremvisning af en PDF-kopi af passet på mobilen accepteres ikke.

Toldregler

Ved indrejse til Japan kan man frit medbringe almindelige rejsebagage. Japan har et ret detaljeret sæt af regler om hvilke typer af produkter der må indføres i landet. Det samme gælder hvornår noget ikke længere er toldfrit. Så der opfordres kraftigt til at orientere sig i reglerne hvis man medbringer mere end hvad der er almindeligt at have med i sin rejsebagage som tøj og sko og andet til personligt brug, fx mobil og computer.

Start med at kigge på denne Generel info fra de japanske toldmyndigheder og denne Customs guide for Visitors (PDF).

Forbudte produkter

Det er ikke tilladt at indføre følgende produkter til Japan

  • Planter (eller dele af dem), frø
  • Grøntsager og frugter
  • Fersk kød, skinke, pølse, bacon

Det er ligeledes forbudt at indføre:

  • Våben, narkotika, pornografisk materiale

Se nærmere detaljer i denne oversigt fra de japanske toldmyndigheder (PDF).

Mejeriprodukter

Ost er underlagt dyrekarantænebestemmelser for mejeriprodukter. Flere typer ost, men ikke alle kan bringes til Japan, men kun hvis det er til personligt brug og vejer mindre end 10 kg.

Ministeriet for Landbrug, Skovbrug og Fiskeri (MAFF) og Ministeriet for Sundhed, Arbejdsmarked og Velfærd (MHLW) er de to ministerier der styrer disse regler. Inden du beslutter dig for at medbringe ost og andre mejeriprodukter til Japan så tjek de nærmere detaljer på MAFF’s hjemmeside.

Tobak og alkohol

Du skal være over 20 år for at indføre tobak og alkohol til Japan. Mængden der må indføres kan ses her.

Klima og bedste rejsetidspunkt

Japan har på grund af landets udstrækning mange forskellige klimazoner. Vejret varierer utrolig meget fra region til region. Men generelt er der fire årstider: Forår (marts-maj), sommer (maj-september), efterår (oktober-november) og vinter (december-februar). Klimaet er tempereret, eneste undtagelse er det subtropiske klima på Okinawa-øerne i syd.

Forårs- og efterårsmånederne har de mest behagelige temperaturer med klart vejr og ikke særlig meget regn.

Det er også her, de fleste rejser til Japan. Enten for at se landet dækket af lyserøde skyer, når kirsebærtræerne blomstrer om foråret eller de glødende høstfarver i gult og rødt om efteråret.

Om sommeren stiger luftfugtigheden og temperaturen, så her kommer en del mere regn, og i slutningen af sommeren rammer tyfonsæsonen.

Afhængig af hvor du befinder dig i Japan kan vinteren være en kold omgang med regn og sne, men også frostklare dage, som vi kender fra den danske vinter. Som en generel tommelfingerregel kan man sige jo længere nordpå man kommer, jo koldere er det om vinteren.

Læs mere om vejret på Japan Meteorological Agency’s hjemmeside og på Japan National Tourist Organisation’s hjemmeside.

årstider japan

Ferie, helligdage, festivaler mm.

Japan har tre større nationale ferieperioder om året. Den første er Golden Week som falder i slutningen af april og starten af maj. Den næste er sommerferien omkring Obon-festivalen i midten af august. Og den sidste er omkring nytår – fra slutningen af december og nogle dage ind i januar.

Dertil kommer en lang række helligdage og mærkedage spredt ud over året.

Vær opmærksom på at der på helligdage kan være lukket mange steder, og at den offentlige transport ofte kan være overfyldt. Husk på også, at der ofte hurtigt bliver fuldt booket på overnatningsstederne.

Skal du med shinkansen og hurtigtog kan en pladsreservation anbefales i følgende perioder: i april måned når kirsebærblomsterne blomstrer, i løbet af den føromtalte helligdagsuge Golden week (27. april til 6. maj), sommerferie (11.-20. august) og jule-/nytårsferie (28. december til 6. januar). Vær også ude i god tid i disse perioder hvis du vil benytte dig af indenrigsflyvning.

  Læs  om årets gang i Japan og de mange festivaler, mærkedage og helligdage der er i årets løb.

Drikkevand

Japan har en af verdens strengeste standarder for drikkevandskvalitet. Vandet fra de japanske vandhaner kan derfor drikkes uden problemer. I større byer kan vandet dog have en bismag af klor. Flaskevand kan købes overalt – ud over de mange salgsautomater har alle dagligvarebutikker altid alle typer vand og flaskestørrelser på lager. Ofte får du tilbudt gratis isvand på spisestederne. 

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Japan varierer alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

  • Sommertid + 7 timer
  • Vintertid + 8 timer

Det vil sige, at når klokken er 12:00 i Danmark om sommeren, er klokken 19:00 i Japan.

Japan har kun en tidszone kaldet JTS (Japanese Standard Time) som er ni timer foran den koordinerede universaltid (UTS).

Bagage

Takuhaibin-service

Skal man rejse rundt i Japan med tog, kan det være besværgeligt at have sin bagage med på slæb. Medmindre du da rejser rundt i bil. Ikke alle tog giver mulighed for opbevaring af store kufferter. Kabinekufferter er som regel ikke noget problem.

Man kan derfor overveje at gøre brug af et af de mange fragtfirmaer der eksisterer som fx Yamato (Den sorte kat) eller Sagawa Express. De tilbyder dag til dag-levering, nogle gange levering samme dag. Skal man sende sin kuffert fra et hotel i Tokyo til Okinawa, kan det godt tage et par dage. Man kan også sende kufferten fra lufthavnen til hotellet eller omvendt. Og det behøver ikke kun at være kufferter. Større indkøb fx kan også med fordel sendes fra hotel til hotel, eller hvor man nu bor.

Servicen hedder takuhaibin (宅配便). På de fleste hoteller og ryokans og lign. kan man bestille denne service på forhånd, men flere nærbutikker og supermarkeder tilbyder den også. Der skal udfyldes en kurerseddel med navn, adresse etc. Det er ok at udfylde den på engelsk, der er ikke krav om at den skal udfyldes på japansk. Alternativt kan man have skrevet adressen ned på japansk på forhånd og bede personalet om at hjælpe en med at udfylde sedlen.

Læs mere her: Generel guide til transport af bagage fra Japan guide.

Bagagebokse

Har du brug for at opbevare din bagage midlertidigt, findes der bagagebokse i alle størrelser på de fleste større togstationer og metrostationer rundt om i Japan. Som regel skal der betales med mønter (normalt 100-yen mønter). Afhængigt af skabets størrelse varierer priserne ca. mellem 300 yen og 800 yen. Der betales pr. dag. Mange nyere bagagebokse tilbyder også betaling med IC-kort (Suica, Pasmo etc.).

Læs mere her How to Use Coin Lockers in Japan?

Drikkepenge

Det er ikke kutyme at give drikkepenge i Japan.

Se mere i afsnittet om Ude og spise.

Børnefamilier

Japanerne er generelt meget glade for børn. Det betyder at børnefamilier ofte har lettere ved at komme i kontakt med lokalbefolkningen. Desuden er der ofte børnepriser på transport og entré, og der er mange aktiviteter og underholdningstilbud rettet mod børn.

Links til videre læsning

Der findes et utal af udenlandske sider der giver forslag til hvordan en rejse til Japan med børn kan laves. Her kommer et par forslag der kan være en start

Traveling in Japan with kids – intro fra JNTO

Traveling with children – intro fra Japan guide

Traveling with kids in Japan – intro fra Just One Cookbook

The Tokyo Chapter blog om det at leve med sine børn i Japan – mange tips

Valuta

Japans nationale valuta er yen (円, udtales: en) og angives med symbolet ¥.

  • Mønter findes i størrelserne 1 yen, 5 yen (med hul), 10 yen, 50 yen (med hul), 100 yen og 500 yen
  • Sedler er på 1.000 yen, 2.000 yen (ses meget sjældent i cirkulation), 5.000 yen og 10.000 yen

Japan er stadig et meget kontantbaseret samfund, så det er en god ide at have vekslet til nogle yen inden ankomst.

Vedr. valutakurser – se gældende valutakurser på Nationalbankens hjemmeside.

yen valuta japan

Man kan hæve kontanter fra hæveautomater i nærbutikker (f.eks. 7/11, Family Mart og Lawson), men det er ikke altid at de accepterer udenlandske kort. Det samme gælder banker. Man kan også hæve penge på posthuset som normalt accepterer udenlandske kort. Bemærk at ikke alle hæveautomater har åbent i 24 timer, og at hæveautomater i fjerntliggende områder nogle gange kan løbe tør for kontanter.

Kreditkort accepteres i de fleste butikker og taxaer (dog ikke altid) og på de fleste restauranter, især i de større byer og på steder med mange turister.

Hvis du medbringer kontanter, skal du være opmærksom på følgende:

Du skal udfylde en toldformular ved ind- eller udrejse til eller fra Japan hvis du medbringer mere end en million yen i kontanter, rejsechecks og andre værdipapirer. Se det japanske toldvæsens officielle hjemmeside, hvor du finder aktuelle og detaljerede oplysninger om alle nødvendige procedurer.

Læs intro til valuta og betaling fra Japan guide.

Nye pengesedler pr. 3. juli 2024

Fra den 3. juli 2024 bliver nye pengesedler sendt i cirkulation i Japan. Der vil fortsat være tale om beløbsstørrelserne 1000, 5000 og 10.000 yen. Ligger du inde med gamle sedler kan de uden problemer fortsat bruges.
Se mere info her om de nye pengesedler.

Rejseforsikring

Husk at det gule sygesikringskort kun gælder i Danmark, og det blå kort kun i EU. Det er derfor vigtigt at du tegner en rejseforsikring inden rejse. Tjek også om du er dækket igennem dit forsikringsselskab eller om der er en rejseforsikring tilknyttet et kreditkort du har.

Internet og Wi-fi

Roamingafgifterne er høje i Japan hvis du vil bruge mobildata for at gå på nettet. Der er flere mulighed for at komme på nettet i Japan.

  • Hotspots. De fleste større byer har et “public wifi” med hotspots man kan hoppe på fx i shoppingområder og de populære turiststeder. Udover hoteller har mange museer, stormagasiner, restauranter, butikker mm også en wifi-forbindelse man kan bruge
  • Mobil wi-fi router. Leje af router er en anden mulighed især hvis man er flere der skal have forbindelse. De kan lejes i lufthavnene eller bestilles online. Wifibox fx er en kombineret router og powerbank
  • Sim-kort. Du kan enten købe et rent data sim-kort som du ikke kan bruge til at ringe og sms’e med eller et udvidet simkort. Du skal så udskifte dit nuværende sim-kort med et du køber medmindre din mobil har plads til flere sim-kort (dual sim). De kan købes i lufthavnen eller bestilles online til afhentning på dit hotel fx
    Som eks. kan nævnes firmaet Mobal der sælger forskellige pakker (ren data eller data/tale/tekst) og sender til din hjemmeadresse i Danmark inden afrejse. Du kan også afhente det i Japan når du ankommer. Du bliver udstyret med et midlertidigt japansk telefonnummer hvis du gerne vil kunne ringe

Se mere information hos de enkelte lufthavne

Narita lufthavn

Haneda Lufthavn

Kansai Lufthavn

Telefon

Den internationale landekode for Japan er + 81.

Stik og elektricitet

Japan bruger en spænding på 100-110 volt i modsætning til Danmark hvor vi bruger 230 volt. I Japan bruges de to stiktyper Type A (to flade parallelle stikben) og B-stik hvor vi i Danmark bruger typerne C, E, F og K. Det er derfor vigtigt at huske at have en adapter med så du kan oplade dine elektroniske apparater undervejs.

Vær dog opmærksom på spændingen og tjek de apparater du vil have med. Som regel kan en mobiloplader mm godt klare en variabel spænding og kan tåle input fra 100-250 V.

Er du på farten og vil oplade undervejs har i hvert fald de nyere shinkansen-tog stikkontakter ved de enkelte pladser. Bare husk adapteren.

Har du glemt at få en adapter med eller mister den derovre, kan de nemt købes i Japan fx. i Don Quijote-kæden (Donki).