12. juli 2024
Intro

Der er et stort busnet i Japan som er en glimrende måde at opleve Japan på. Priserne er som regel billigere end togbilletter, men tager til gengæld længere tid. 

Der er både langdistance og kortdistance-busser. 

De fleste byer i Japan er dækket af lokale busnetværk. I større byer har lokale busser en tendens til at tjene som det sekundære transportmiddel, der supplerer tognettet; men i mindre byer og mere landdistrikter er busser ofte den primære form for offentlig transport. 

Derudover har Japan et omfattende netværk af langdistance motorvejsbusser, som forbinder forskellige regioner med hinanden. Nogle motorvejsbusser er deciderede natbusser der tilbagelægger strækningen om natten. De fleste motorvejsbusser kræver forhåndsreservation af sæde, men ikke alle kan reserveres online på engelsk. 

Bybusser i de større byer

Tokyo

I Tokyo bruges tog og metro generelt langt mere end busserne pga. byens størrelse. Men hvis du vil prøve bussen, så har Toei Bus-selskabet flere ruter der er værd at udforske.

Osaka

I Osaka benyttes bussen mere selvom tog og metro stadig fortrækkes.

Find mere info om busruter mm. på Osaka Metro’s hjemmeside som samler al transport.

Læs også mere her i introen Osaka City Buses.

busser japan

Kyoto

I modsætning til Tokyo og Osaka har Kyoto langt færre tog- og metrolinjer. Så her er bussen flere steder næsten det primære transportmiddel. Selvom der er mange busruter, er der pres på busserne så vær forberedt på at du kan stå tæt især i myldretiden. Overvej evt. at bruge pengene på en taxa hvis du med din kuffert skal videre ud i byen fra Kyoto station.

Se flere detaljer på Kyoto City Bus’ hjemmeside.

Hvad med at prøve den længste bustur i Japan? 

Den længste bustur man kan komme på i Japan er den naturskønne tur mellem Kintetsu Yamato-Yagi Station (syd for Nara by) i Nara-præfekturet og JR Shingu Station der ligger ved kysten i Wakayama-præfekturet. Turen med Yagi-Shingu ekspresbussen er på omkring 170 km. og tager lidt under 7 timer at gennemføre. Undervejs stoppes der ved 169 steder. Der er et par pauser undervejs. Husk mad og drikke til turen.  

Man behøver selvfølgelig ikke at gennemføre hele ruten på en dag, men kan dele den op i bidder og se lidt af det mere ukendte, men ikke mindre interessante Japan. Der stoppes undervejs ved bl.a. Kumano Hongu Taisha en vigtig shinto-helligdom der er en del af Kumano Kodo-pilgrimsruten der er på Unescos verdensarvsliste. 

Se flere detaljer hos busselskabet Nara Kotsu. 

Busbilletter 

Tjek ruter mm. hos Japan Bus Online 

Udover muligheden for at købe enkeltbilletter til bustrækning findes der også forskellige rejsekort kun til busser. 

Japan Bus Pass 

Japan Bus Pass fra Willer Bus minder lidt om Japan Rail Pass. Det dækker ikke hele Japan, men især strækninger på den centrale del af Honshu. Kortet kan fås til 3, 5 eller 7 dage og i forskellige udgaver afhængig hvilke ugedage man vil rejse på. 

Se mere på den officielle side. 

Sun Q Pass 

Et rejsekort der dækker det meste af busruterne på den sydlige hovedø Kyushu. Kortet kan fås til 3 eller 4 dage.  

 Se mere på den officielle side. 

Shoryudo Bus Pass 

Et rejsekort der dækker udvalgte busruter i Chubu-regionen. Det kan fås i forskellige varianter til 3 eller 5 dage afhængig af hvor man vil rejse hen. Et buskort der kan overvejes,hvis man vil rejse rundt i områderne omkring Nagoya, Matsumoto, Takayama og Kanazawa. 

Se mere på den officielle side.