22. august 2022

Kansai-region (Shiga, Nara, Wakayama, Osaka, Kyoto, Hyogo præfekturer) 

Oversigt over de vigtigste keramiktyper der produceres/blev produceret i Kansai-regionen i Japan.


Akahada-yaki (Nara)

Akahada-yaki bliver lavet i Nara og Yamatokoriyama i Nara præfekturet et område der har mange arbejdende værksteder. Der hersker usikkerhed om hvornår man begyndte at producere Akahada-yaki men i anden halvdel af 1600-tallet byggede feudalherren Toyotomi Hidenaga et værksted med ovn i landsbyen Gojo på Akahada-bjerget. I slutningen af Edo-perioden fik Akahada-yaki en renæssance med Okuda Mokuhaku (1800-1871) der malede billeder på keramikken og som blev meget populær blandt temestre til teceremonien.

Links til videre læsning

Akahada ware onlineudstilling fra Google Arts and Culture

Shopping info

Akahadayama- Motogama (赤膚山元窯古瀬尭三)
1049 Akahadacho, Nara, 630-8035
Hjemmeside

Kort

Værksted, butik mm.


Banko-yaki (fra Yokkaichi, Mie præf.)

Type af keramik der bruges til hverdagsting som eks. tekopper, sakebeholdere og blomstervaser. Stammer oprindeligt fra 1700-tallet og produceres hovedsageligt i byen Yokkaichi og kaldes derfor også tit Yokkaichi-banko yaki.

Det er en robust type keramik der kan tåle høje temperaturer med en brunrød farve og den bruges derfor også meget til tekander. Leret der bruges har et højere indhold af jern der forstærker smagen af te.

Links til videre læsning

Artikel om Banko Pottery Center – fra Japan Travel
Yokkaichi-banko ware fra Kogei traditional crafts of Japan
Yokkaichi-banko ware fra Japan Traditional Crafts Aoyama Square

banko_yaki
Kvindefigur i Banko-yaki, 19. århundrede

Iwami-yaki (fra byen Gōtsu, Shimane præf.)

Traditionel type af keramik der er blevet produceret i området omkring Gōtsu by siden 1760’erne. Det er en keramik i varme jordfarver der er meget vandafvisende. I starten var det især tokkuri (sake flasker) og katakuchi (sakekopper) der blev produceret. Senere tilføjelser var bla. vandkrukker. I dag producerer man blomstervaser, tallerkner, paraplystandere og forskellige dekorative genstande.

Links til videre læsning

Iwami ware fra Kogei traditional crafts of Japan
Iwami ware fra Japan Traditional Crafts Aoyama Square


Kyo-yaki eller Kiyomizu-yaki (fra Kyoto)

Kyo-yaki er fællesbetegnelsen for den keramik der produceres i Kyoto. Produktionen startede tilbage i midten af det 14. århundrede. Keramikken er kendt for bla. fine mønstre og malede billeder. Der findes flere typer bla. Raku-yaki, Kiyomizu-yaki, Otowa-yaki, Omuro-yaki og Rengetsu-yaki. I Edo-perioden fik den berømte keramiker Ninsei stor betydning for udviklingen af Kyo-yaki med sin ekspressive stil. Han producerede teskåle, tebeholdere og beholdere til røgelse (kogo). Af andre navne kan nævnes Ogata Kenzan, Okuda Eisen, Aoki Mokube, Kiyomizu Rokube, Ninnami Dohochi og Eiraku Hozen.

Raku-yaki 

Raku-yaki bruges næsten udelukkende i forbindelse med den japanske teceremoni og her især teskåle kaldet Raku chawan samt vaser og mizusahi-vandbeholdere. Det er en blyglaseret keramik som man mener første gang blev fremstillet i slutningen af 1500-tallet i Kyoto af Chōjirō en teglmager af koreansk oprindelse.

Raku drejes ikke, men formes i hænderne. Det giver plads til små skævheder og en tyk form. I modsætning til alm. brændingsprocesser hvor keramikken sættes ind i en kold ovn og langsomt varmes op, bliver raku-yaki sat ind i en glødende varm ovn. Den brændes afhængig af type af glasur (rødorange, sortbrun, cremehvid m.fl.) ved 750-1300°C. Efter en brændetid på en times tid tages den ud mens glasuren stadig næsten er flydende. Efterfølgende kan man arbejde med udtrykket og glasurens farve ved enten at sænke den varme keramik ned i f.eks. savsmuld (reduktion) eller vand (oxidation).

Links til videre læsning

Kiyomizu Yaki: Kyo style ceramics, Kiyomizu ware fra JTCO Japanese Traditional Culture Promotion & Development Organization
Kyo-yaki fra Britannica.com
Kyo-yaki fra Kogei traditional crafts of Japan
Kyoto ware onlineudstilling fra Google Arts and Culture
Kyoto ware fra Japan Pottery Net
Wikipedias artikel om raku
Raku yaki fra e-yakimono.net
Raku ware fra Britannica.com

Sightseeing info

Besøg Raku-museet i Kyoto.


Zeze-yaki (fra Shiga præf.)

Zeze-yaki stammer fra byen Ōtsu ved Biwa-søen. Det er en simpel keramik med jernglasur der er lidt sort i det. Der produceres især teskåle.

Links til videre læsning

Zeze-yaki fra JTCO Japanese Traditional Culture Promotion & Development Organization