12. maj 2020

De seks store keramikskoler i Japan – Seto, Tokoname, Echizen, Shigaraki, Tamba og Bizen – kaldes også Rokkoyō (六古窯) på japansk. Denne samlede betegnelse stammer fra keramikhistorikeren Koyama Fujio (1900–1975) der udnævnte disse skoler til at være de vigtigste og mest betydningsfulde af keramikskolerne i Japan. 

I starten lavede alle seks keramikskoler uglaserede krukker mest til hverdagsbrug som f.eks. til opbevaring af mad. Den eneste forskel mellem dem var de regionale forskelle der var i den ler de anvendte. En undtagelse var dog Seto-keramikken som havde kunder i de højere lag af det japanske samfund og derfor lavede forskellige glaserede produkter inspireret af eksempler man havde importeret fra Kina (Song-dynastiet).

Men de seks keramikskoler blev efterhåndene store, betydningsfulde centre bla. deres kunstnere vidste hvordan man skulle drive en forretning. I deres storhedstid var to af skolerne enorme. Seto havde over 5-600 ovne og Tokoname havde over 1000 arbejdende ovne. Begge skoler solgte deres keramik over hele Japan, mens de øvrige fire mere havde kunder i deres respektive regioner. Alle seks keramikskoler har en lang historie bag sig og alle er fortsat aktive den dag i dag. Men der er ingen tvivl om at keramikskolernes egentlige blomstringstid var mellem det 13. århundrede og begyndelsen af det 17. århundrede.


Seto-yaki

Seto-yaki holder til omkring byen Seto i Aichi-præfekturet. I slutningen af Kamakura-perioden (1200-tallet) startede man med at producere keramik med askeglasur. Denne type af keramik blev kaldt Ko-Soto (dvs. gammel Seto og blev især brugt til teskåle.

Seto-yaki er kendt for sin brug af en fin og ikke grov glasur. Der findes flere forskellige typer af Seto yaki bla. Akatsu yaki der på kunstfærdig vis blander syv forskellige glasurer. En anden type er Sometsuke-porcelæn i blå og hvide farver som man begyndte at producere i slutningen af Edo-perioden og som stadig er på repertoiret.

Der produceres alle former for brugskunst i Seto-yaki. Det har altid været en meget populær keramiktype, så ordet setomono (Seto ting eller Seto varer) er efterhånden blevet et synonym for japansk keramik generelt.

Links til videre læsning

tebeholder_seto_yaki
Tebeholder fra starten af 1800-tallet

Sightseeing og shopping info

Seto

Kort over Seto med angivelse af byens mange keramikbutikker og forslag til gåture i keramikkens tegn.

Aichi Prefectural Ceramic History Museum
234 Minamiyamaguchichō, Seto-shi, Aichi-ken 489-0965
Hjemmeside

Kort

Seto Ceramics and Glass Art Center
81-2 Minaminakanokirichō, Seto-shi, Aichi-ken 489-0815

Kort


Bizen yaki

Bizen er opkaldt efter byen Imbe i Okayama præfekturet som i gamle dage var kendt som Bizen-provinsen. Bizen yaki er karakteriseret ved sit rustikke udseende, sin hårdhed og farve. Det er stentøj der ikke er glaseret som efter brænding får en brunrødlig farve. Der brændes især med harpiksfyr da harpiksen sørger for en høj, konstant temperatur. Det er især skåle, kopper og vaser der produceres. Bizen yaki kendes også under navnet Imbe yaki.

Bizen er den ældste af de seks keramikskoler og har produceret keramik siden det 6. århundrede. I slutningen af Muromachi-perioden blev Bizen yaki særlig populær fordi den var simpel og ikke dekoreret og derfor egnede sig godt til teskåle og andet udstyr til den japanske teceremoni som var under udvikling på det tidspunkt.

Links til videre læsning

bizen_yaki_keramik
Cop. 663highland投稿者自身による作品, CC 表示 2.5, Link

Sightseeing og shopping info

Imbe

Bizen Pottery Museum 
1659-6 Inbe, Bizen-shi, Okayama-ken 705-0001

Kort


Shigaraki yaki

Shigaraki yaki er som Bizen yaki også en rødbrun, rustik keramik der stammer fra Shigaraki-dalen øst for Kyoto i Shiga-præfekturet. Denne type af keramik har et meget naturligt lidt tilfældigt udseende uden nogen form for dekoration.

Shigaraki yaki kan spores tilbage til Tenpyō-perioden (729-749), da man producerede teglsten til kejser Shomus palads Shigaraki no Miya. Vandbeholdere og store krukker til frøopbevaring blev produceret i Kamakura-perioden. I de følgende århundreder var det især tebeholdere til den japanske teceremoni.

Shigaraki yaki er især kendt for sin brug af noborigama-ovnen der består af flere forbundne brændekamre det ene placeret lidt højere end det andet. Denne type af ovn giver en meget effektiv fordeling af varmen hvilket også gør at man kan brænde flere ting af gangen. Noborigama kom til Japan fra Kina via Korea allerede i det 5. århundrede.

Nu om dage er det især hverdagsting som service, blomstervaser, beholdere til paraplyer, fliser mm. der produceres som Shigaraki yaki.

Links til videre læsning

shigaraki_vase
Shigaraki vase i brune og gule farver fra starten af 1400-tallet

Sightseeing og shopping info

Kōka

Shigaraki Ceramic Culture Park
2188-7 Shigarakichō Chokushi, Kōka-shi, Shiga-ken 529-1804
Hjemmeside

Kort

Læs artikel om parken fra JNTO.

Bemærk iø.: 10 km fra parken ligger det berømte Miho-museum der er bygget ind i et bjerg. Transport mellem de to steder skal ske med taxi.

Sōtōen 
1423-13 Shigarakichō Nagano, Kōka-shi, Shiga-ken 529-1851
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Butik og arbejdende værksted med ovne.


Echizen-yaki

Echizen yaki er især brunfarvet ikke glaseret keramik lavet af groft, jernholdigt ler fra Echizen-området i Fukui præfekturet.

Siden middelalderen har man produceret forskellige typer af krukker, kander, krus, vaser etc. Det høje jernindhold sikrer at de producerede ting kan holde væske inde uden at lække og det gør at keramikken er særlig velegnet til at opbevare alkohol eks. sake eller til tekstilfarvning f.eks. aizome.

Links til videre læsning

Sake_flaske_echizen_yaki
Sake-flaske fra slutningen af 1500-tallet

Sightseeing og shopping info

Echizen

Echizen Pottery Village
50-80-1 Enami, Echizen-cho, Nyu-gun, Fukui-ken, 916-0255
Hjemmeside

Echizen-shō no yakata (越前焼工業協同組合 越前焼の館)
5-33 Ozowara, Echizen-chō, Nyū-gun, Fukui-ken 916-0273
Hjemmeside

Kort

Butik der sælger Echizen yaki.


Tamba-yaki

Tampa yaki kaldes også for Tachikui-yaki og stammer fra Hyogo-præfekturet. Det er en robust, rødbrun keramik med aske- og jernglasurer der udvikles naturligt under brændingen. Et særlig kendetegn er de såkaldte askemarkeringer (haikaburi) som danner et tilfældigt mønster i overfladen.

Tamba yaki stammer tilbage fra slutningen af Heian-perioden. En ovntype kaldet anagama blev brugt frem til omkring 1600 hvorefter man også som ved shigaraki-keramikken begyndte og fortsat bruger noborigama-ovntypen.

I starten var det især store krukker man lavede, men i Edo-perioden begyndte man lave keramik til teceremonien. Denne type keramik er man fortsat med, men laver også nu sake-flasker, vaser, store plantekrukker, risskåle etc.

Links til videre læsning

krukke_tamba_yaki
Krukke med 3 ører fra slutningen af Heian-perioden (12. århundrede)

Sightseeing og shopping info

Sasayama

Old Tamba Pottery Museum
185 Kawaramachi, Sasayama-shi, Hyōgo-ken 669-2325, Japan
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Museum of Ceramic Art Hyogo
669-2135 Hyōgo-ken, Sasayama-shi, Kondachō Kamitachikui, 4
Hjemmeside

Kort

Tachikui Sue-no-Sato
3 Kondacho Kamitachikui, Sasayama-shi Hyogo-ken 669-2135
Hjemmeside god intro til hvordan keramikken laves

Butik, museum, workshops mm. med Tamba keramik

Kort

Artikel om stedet


Tokoname-yaki

Tokoname-yaki stammer fra kystbyen af samme navn syd for Nagoya i Aichi præfekturet. Tokoname yaki er især kendt for sine røde tepotter i stentøj og for sin keramik til den japanske teceremoni. Den røde farve skyldes den høje andel af jern der er i det ler der anvendes.

Produktionen af Tokoname yaki startede i slutningen af Heian-perioden. Her lavede man såkaldte Kyozuka urner som man lagde buddhistiske sutraer i inden de blev begravet i jorden som en måde at bede Buddha om hjælp. I løbet af Muromachi-perioden var det især teskåle og ikebana-vaser til teceremonien der blev produceret. I Edo-perioden fortsatte man med disse typer sammen med krukker og andre ting til hverdagsbrug. I Meiji-perioden tog man endnu et skridt og begyndte også at lave kloakrør, håndvaske, toiletter, plantekrukker, teglsten mm. Tokononame yaki fortsætter den dag i dag med at have et meget stort og varieret udvalg af keramiktyper.

Links til videre læsning

tekande_tokoname_yaki
Tekande ca. 1921-1925 af Yamada Jōzan I
Sightseeing og shopping info
Tokoname
Mulighed for vandretur i keramikkens tegn kig efter skilte med Yakimono Sanpomichi /やきもの散歩道 – starter 5 min. gågang fra Tokoname station. Læs mere i artikel fra Japan Visitor.
Tokoname Ceramics Hall
3 Chome-3-8 Sakaemachi, Tokoname-shi, Aichi-ken 479-0836
Hjemmeside (på japansk)

Tokoname Tounomori Museum
4 Chome-4-203 Segichō, Tokoname-shi, Aichi-ken 479-0821
Hjemmeside

Kort

Tokoname store
479-0832 Aichi-ken, Tokoname-shi, Haramatsuchō, 6 Chome, 6-70-2
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Butik der sælger moderne Tokoname yaki. Holder til i et gammelt pakhus. Der er også en cafe.