7. januar 2023

En chawan (茶碗) er en japansk teskål lavet af keramik ofte i raku-teknikken. Nogen gange kan man også bruge ordet chawan om en risskål. Hvis man skal specificere yderligere, bruger man ordet matcha-chawan om en skål til tedrikning og gohan-chawan om en skål til ris.

Der kan selvfølgelig drikkes alle typer te af en chawan, men chawan bruges især til at lave og efterfølgende drikke matcha te. Chawan er også en af de mest essentielle dele af den japanske teceremoni. Uden den ville der ikke kunne blive serveret og drukket te.

Chawan stammer oprindeligt fra Kina og man kender til chawan skåle i Japan fra det 13. årh. og frem. Skålen fås i utrolige mange typer og størrelser og der skelnes mellem om skålen skal bruges til tyk te (kaldet koicha, bruges især ved teceremonier) og tynd te (kaldet usucha). Lave chawan skåle bruges om sommeren så teen afkøles hurtigere, mens dybe skåle bruges om vinteren for at holde teen varm længere.

De bedste skåles laves i hånden og kan koste mange penge. En chawan værdsættes for udformningen af kanten (kaldet kuchi-zukuri), hvordan den ser ud indvendig (kaldet mikomi), selve formen eller kroppen på skålen (kaldet dou) og foden kaldet koudai.

Der laves selvfølgelig også billigere versioner af chawan til hverdagsbrug. De er en fin gave at tage med hjem fra Japan sammen med grøn te (se under shopping info).



I vesten er man nok tilbøjelig til at værdsætte brugskeramik der er helt perfekt og ikke har mærker eller hak. Det modsatte er tilfældet i Japan hvor man netop hylder disse små uregelmæssigheder. Denne tankgang er tæt knyttet til den japanske filosofi om wabi sabi hvor man omfavner det uperfekte. Hvis en chawan skål går i stykker, smides den ikke ud men repareres med lak og andre lignende ingredienser. Guld eller sølv i pulverform lægges ovenpå reparationen for at skjule den mørke farve fra lakken. Denne reparation kaldes kintsugi eller “samlet med guld” og det er ikke ualmindeligt at tilføje yderligere mønstre med det valgte metal for at skabe et helt nyt design. Skåle der er repareret på denne måde bruges især i november måned hvor teceremoniens udøvere igen begynder at bruge den såkaldte ro – et nedsunket ildsted – til at varme vandet.

Hvordan laves matcha te i en chawan?

  • Først hældes lidt varmt vand i skålen for at varme den op. Vandet smides ud og skålen tørres af.
  • Dernæst puttes en smule matcha i skålen (ikke meget mere end en teskefuld, ca. 2g). Måleskeen man bruger til matchaen kaldes en chashaku lavet af bambus. Har man en chashaka svarer 2 g til ca. 1½ skefuld.
  • Dernæst skal varmt vand hældes over. Vandet må ikke være mere end 80 grader varmt for at opnå den optimale aroma. Mængden af varmt vand skal svare til ca. 1/3 del af skålens størrelse.

chawan
Tesæt fra Ippodo i Kyoto. Chasen, chashaku, chawan, matcha og fukin (viskestykke)

  • Matcha teen der er i  pulverform og vandet skal nu blandes ordentlig og hertil bruges et specielt bambuspiskeris kaldet en chasen. Teen piskes sammen indtil den er skummende. Brug gerne en frem-og-tilbage bevægelse i form af et m.
  • Teen er nu klar til at blive drukket. Pulveret opløses ikke helt og det er derfor vigtigt at drikke teen inden den danner bundfald.

Ovenstående er en standard fremgangsmåde til at lave matcha te til hverdagsbrug. Inden for den japanske teceremoni er fremstilingen af teen en del af selve ceremonien og en lang række regler skal her følges.

Matcha te kan både være lidt sød og lidt bitter i smagen og er meget forfriskende og føles meget sund at drikke. Japanerne spiser gerne lidt wagashi – japansk konfekt – sammen med teen.


Links til videre læsning

Danske sider

Udenlandske sider

Shopping info
Kyoto

Kiyomizudera er et af de mest besøgte templer i Kyoto. Den stejle vej der fører op til templet er kendt som Chawan-zaka eller Chawan-gaden fordi der er så mange butikker her der sælger skåle, tekander mm. Et oplagt sted at finde en chawan skål. Se kort.