2. januar 2022

Shintoisme eller bare shintō (神道) er Japans oprindelige religion. Shintō betyder "gudernes vej". Shintoisme opstod på baggrund af folks frygt for dæmoner og overnaturlige kræfter og siden tilbedelsen af samme.

Shintoismen har mange guder (kaldet kami) og de findes især i naturen (i træer, klipper og sten, i vandfald og bjerge mm.). Guderne tilkaldes og fejres gennem ceremonier, ritualer og festivaler ved de helligdomme der er helliget dem. Det er også her japanerne går hen for at bede guderne om f.eks. en god høst eller succes på jobbet.

Shintoismen har ikke noget nedfældet doktrin og opererer hverken med en begyndelse eller en slutning, den bare er.

Et vigtigt element er musubi, en slags vital energi som bringer liv til alt (både guder og dødelige). Tsumi (urenheder) blander sig med musubi, så renselse er vigtig ved udførelse af shintō-ritualer. 2Walker, Benedict: Rejsen til Japan : seværdigheder, autentiske oplevelser, 2019. S.284

Derfor skal man som besøgende først vaske sine hænder og mund ved en temizuya. Ild kan også være en del af et renselsesritual. F.eks. er den lille by Kuruma nord for Kyoto berømt for sin ildfestival der afholdes ved Yuki Jinja-helligdommen i oktober hvert år.