19. februar 2024

Harae eller harai (祓, 祓い) er den samlede betegnelse for de forskellige renselsesritualer inden for den japanske shintoisme.

Renhed spiller en central rolle og kan opnås gennem specifikke shinto-ritualer og japanernes daglige livsførelse der renser både krop og sind. Fx besøg i onsens, deres skift af fodtøj når man træder ind i et hjem mm.

Vand og salt bruges almindeligvis som som aktive renselsesmidler. En haraigushi (se nedenfor) kan også bruges. Renselsritualer udføres altid i starten af alle shintoceremonier.

En af de enkleste renselsritualer er rensning af ansigt og hænder med rent vand ved et helligdomsbesøg. På denne måde sikres det at du som besøgende er ren nok til at nærme dig kami.

Begrebet renselse stammer fra den japanske mytologi og historien om kami Izanagi no mikoto der vaskede sig fri for urenheder efter at have besøgt sin kone i De Dødes Land.

vaske hænder_helligdom


Haraigushi
Dette er en rensestav og består af en pind med strimler af hvidt papir eller hør fastgjort i den ene ende. Det svinges af en præst over den person, det sted eller den genstand der skal renses.

Misogi
Dette udtryk dækker over rensningsritualer generelt, eller rensningsritualer der bruger vand til at befri krop og sind fra urenheder.

Oharae
Dette er “den store renselsesceremoni”. Det er et særligt renselsesritual der bruges til at fjerne urenheder og dårligdomme fra en større gruppe. Ritualet udføres 30. juni og 31. december i kejserfamilien, ved helligdomme mm. for at rense hele befolkningen.

Ved sommerritualet kan du ved helligdomme se en chinowa (茅の輪) eller suganuki der er en hellig ring lavet af alang-alang-græs (Imperata cylindrica, jap. chigaya). Det er meningen at du som besøgende går igennem ringen tre gange som et renselsesritual. Håbet er her at de dårligdomme og urenheder du har samlet sammen i årets første seks måneder fjernes, så de resterende seks måneder kan leves i fred og ro.

Oharae kan også udføres som et renselsesritual ved årets udgang for virksomheder eller ved visse lejligheder, såsom eftervirkningerne af en katastrofe.

Shubatsu
Shubatsu er ritual hvor salt drysses på præster eller tilbedere eller på jorden for at rense det.

Salt bruges også som et renselsesritual i sumobrydning. Inden kampen starter kaster bryderne salt ind i ringen. Saltet renser ringen og symboliserer også ønsket om ikke at blive skadet.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Harai artikel i Britannica

Harae artikel fra Encyclopedia of Shinto