Japan har utrolig mange shinto-helligdomme. Alene i Kyoto er der flere tusinde.
Som udlænding kan det måske umiddelbart være svært at gennemskue om man står foran en shinto-helligdom eller et buddhistisk tempel. Men det er meget nemt at kende forskel. Indgangen til en shinto-helligdom er altid markeret med en torii-port som markerer overgangen mellem den almindelige, verdslige verden og den åndelige verden. Til gengæld er pagoden symbolet for et buddhistisk tempel.
En shinto-helligdom – kaldet jinja på japansk (神社) har som hovedformål at huse og beskytte en eller flere shinto kami’er eller guder.
Der findes flere forskellige skoler eller netværk inden for shintoismen f.eks.:
- Inari helligdommene hvor hovedhelligdommen er Fushimi Inari Taisha i Kyoto
- Hachiman helligdommene med hovedhelligdommene Usa Hachiman-gū på Kyushu og Iwashimizu Hachiman-gū i Kyoto
- Shinmei helligdommene med Ise Jingū som den vigtigste – i øvrigt en af de mest betydningsfulde shinto-helligdomme i Japan ved siden af Izumo Taisha nær Matsue.
- Tenjin helligdommene med hovedhelligdommene Dazaifu Tenmangū nær Fukuoka og Kitano Tenman-gū i Kyoto m.fl.
Opbygning
Indretningen af en shinto-helligdom følger et rimeligt fast skema. Følgende er en gennemgang af de vigtigste dele ved en shinto-helligdom og hvad man gør ved et besøg (tallene følger tallene på kortet).
1.Torii-port
Som nævnt ovenfor markerer en torii-port (鳥居) overgangen mellem den alm. verdslige verden og den åndelige verden. De kan variere utrolig meget i størrelse og udformning, de kan være lavet af sten eller træ. Portene lavet af træ kan være ubehandlede eller malet med den karakteristiske cinnoberrøde farve. En klassisk torii-port består af to tværliggende søjler der bæres af to vandrette søjler. De findes i forskellige stilarter der kan inddeles i to hovedgrupper: shinmei eller myōjin – det som adskiller dem er hvorvidt de tværliggende søjler er lige eller buede i enderne.
Der findes mange berømte torii-porte rundt om i Japan. F.eks. Meiji Jingu-helligdommen i Tokyo, Heian Jingu-helligdommen i Kyoto, porten ude i vandet ved Itsukushima-helligdommen ved øen Miyajima nær Hiroshima og de mange røde porte ved Fushimi Inari-helligdommen i Kyoto m.fl.
2. Trappetrin – ikke altid en del af en shinto-helligdom.
Når man går igennem torii-porten signalerer det at man nu træder ind på gudens område. Inden man går igennem porten er det god tone at bukke en gang. På samme måde er det god tone at vende sig om og bukke når man har passeret torii-porten på vej ud.
3. Sandō Som regel er der en længere sti fra porten op til selve helligdomsområde kaldet sandō. Midten af stien regnes for gudens område, så derfor er det også god tone at gå i siderne af stien for ikke at forstyrre ham.
11. Haiden er den bygning hvor man tilbeder den enkelte helligdoms kami eller gud. Man kan kalde det en form for alter. Man kan ikke komme ind i selve haiden men står foran haiden og beder efter man har renset sig selv ved temizuya’en.
Foran haiden er der en saisen bako, en kasse hvor man smider en “saisen” mønt i som et offer til guden. Somme tider er der en klokke (fastgjort til et langt reb) som man kan ringe med for at hilse på guden. Derefter bukker man to gange, klapper i hænderne to gange for at vise glæde og respekt over for guden. Med hænderne fortsat samlede beder man derefter og viser taknemmelig (man siger ikke noget højt). Til sidst bukker man en enkelt gang igen. Der kan godt være lidt forskel fra helligdom til helligdom hvor mange gange man skal bukke og klappe. Nogen gange er der sat skilte op der vejleder hvordan man skal opføre sig i et specifikt tempel.
12. Tamagaki det hegn der omringer honden.
13. Honden (本殿) hovedbygningen i en shinto-helligdom og det allerhelligste sted, da den huser kami eller guden repræsenteret ved et spejl eller en statue. Der er ikke adgang til honden-bygningen for almindelig besøgende og den åbnes kun af præsterne tilknyttet helligdommen ved særlige religiøse ritualer.
På taget af både haiden og honden bygningen er der nogle meget tydelige krydsede spær kaldet chigi og katsuogi der er korte horisontale bjælker. Begge er meget karakteristiske udsmykninger på en shinto-helligdom.
Bemærkning: Respekter at du besøger en helligdom og vær stille og rolig. Som regel må man gerne fotografere overalt. Dog er det mange steder forbudt at fotografere omkring haiden og honden. Det er dog altid tydeligt markeret med skilte hvis man ikke må fotografere.
Læs mere om fotografering i Japan
Billeder
Links til videre læsning
Danske sider
Hanafubuki.dk: Shintoisme Shinto fra Japanskreligion.dkUdenlandske sider
Etiquette at shrines and temples – kort infoguide fra Japan TravelJinja Honcho officiel side for Association of Shinto Shrines
Images of shinto: a beginner’s pictorial guide billedguide der fortæller om en shinto-helligdoms opbygning mm
Shrines indgang til forskellige artikler fra Encyclopedia of shinto
Shinto shrines intro fra BBC
Wikipedias artikel om torii-port
Wikipedias artikel om en shinto-helligdom
Wikipedias artikel om shinto arkitektur