8. december 2024
Hvad er en onsen?

Offentlige bade i Japan kan groft inddeles i to typer: sento og onsen. Sentos er traditionelle, offentlige badeanstalter hvor man går hen for at få et bad. Sentos bruger almindeligt varmt vand fra hanen. Onsens derimod bruger naturligt varmt kildevand og er mere en slags spabade.

En lov fra 1948 regulerer hvilke bade der kan kvalificeres som onsens. Vandet skal bl.a. være geotermisk opvarmet til mindst 25°C og indeholde mindst ét ud af 19 specifikke mineraler som svovl, jern eller calcium. I Japan er der flere end 3000 onsens (温泉). Enten er de selvstændige spahuse eller ligger i tilknytning til ryokans der er Japans traditionelle gæstgiverier eller kroer. Her er ofte også mulighed for at komme som dagsgæst selvom man ikke overnatter.

Der findes flere deciderede onsen-byer rundt i Japan hvor koncentrationen af de varme kilder er særlig høj. Mange af dem er berømte f.eks. byerne Beppu og Yufuin på Kyushu og Zao Onsen og Ginzan Onsen begge beliggende i den nordlige del af Honshu, hovedøen.

Der er to hovedtyper af onsen: Indendørs onsen (uchiyu, 内湯) og udendørs onsen (rotenburo 露天風呂 eller notenburo 野天風呂) der kan ligge meget naturskønt med udsigt til den omgivende natur. Derudover findes der også ashiyu der er offentlige bade hvor man kan tage et fodbad. De fleste ashiyu er gratis. Udtrykket ashiyu er en kombination af de to tegn “ashi” 足  dvs. “fod”, og “yu” 湯, “varmt vand”. Mange ashiyu er placeret på gadehjørner eller andre centrale steder i byer der har varme kilder. De kan også findes på f.eks. stationer, rastepladser og i parker.

Markeringen af at her ligger en onsen er nem at spotte på skilte etc: enten bruges symbolet eller billedtegnet (yu, der betyder “varmt vand”). Nogle gange bruges det mere simple hiragana-tegn ゆ (yu) der er forståelig også for børn.



Takt og tone når man besøger en onsen

Der kan være være lidt forskel på ens onsen-besøg afhængig af hvad det er for en type af onsen eller hvilke regler den enkelte onsen har udstukket.

Når man ankommer til en onsen er det første man gør er at tage skoene af. De sættes enten på nogle skohylder eller også tilbyder stedet at man kan låse skoene inde i et lille skab. Derefter tager man tøfler på som stedet har stillet frem. Hvis man er i tvivl om hvad man skal gøre, så gør som japanerne. Det er tilladt at medbringe sit eget badehåndklæde eller også kan man leje et. Det er også en god ide at have et lille badehåndklæde med (se nedenfor).

Langt de fleste onsen er opdelt i en afdeling for kvinder og en afdeling for mænd. Her er det selvfølgeligt vigtigt at man vælger den rigtige indgang. Indgangen til kvindernes afdeling er markeret med et rødt noren-gardin med tegnet for kvinde 女. Indgangen til mændenes afdeling er markeret med et blåt noren-gardin med tegnet for mand 男. Der findes onsen med fællesbade (konyaku, 混浴), men de er sjældne.

Når man har passeret noren-gardinet, kommer man ind i omklædningsrummet hvor der er enten flere aflåste skabe eller kurve til ens tøj. Der er som regel et lille forrum inden hvor man tager sine tøfler af. I omklædningsrummet skal man tage alt af tøjet, så man kun går ind i baderummet nøgen. Det er tilladt at medbringe et lille badehåndklæde i selve baderummet. Det lille håndklæde har flere funktioner: man kan bruge det som vaskeklud (men sørg for at skylle det godt bagefter) eller dække sig med det, når man går rundt. Men det skal helst ikke røre vandet, så læg det ved siden af badet eller gør som japanerne: fold det og læg det oven på hovedet.

Inden man kan nyde badet som alle jo deler, skal man vaske sig grundigt. Brusebadet er gerne i traditionel stil hvor man sidder ned på en taburet (enten i plastik eller træ) foran en af vandhane med en håndbruser. De fleste onsen har sæbe, shampoo etc. stående fremme. Det er også tilladt at medbringe sit eget. Sørg for at skylle al sæbe og shampoo væk. Når man er færdig, er det høfligt også at skylle taburetten, så den er klar til den næste person.

I badet skal man holde hovedet over vandet og plaske mindst muligt. Har man langt hår, skal det bindes op. Før man går tilbage til omklædningsrummet, skal man tørre sig med det lille håndklæd for at undgå at dryppe på gulvet.

Tilbage i omklædningsrummet kan man tørre sig færdig med ens store håndklæde. Der er også som regel en håndtørrer mm. hvis man har brug for det. Lejede håndklæder kan smides i kurv eller lign. i omklædningsrummet.

Husk i øvrigt følgende generelle regler:

  • Man må ikke hoppe ned i badet eller svømme rundt
  • Hvis man er kvinde, så undgå et besøg til en onsen i løbet af menstruationsperioden
  • Tal ikke med høj stemme
  • Medbring ikke drikkevarer, mobil eller kamera i baderummet
  • Det er forbudt at ryge og man bliver afvist hvis man er fuld
  • Lad være med at røre ved andre personer i onsen og nedstir dem ikke

Tatoveringer

i de fleste onsen bliver folk med tatoveringer afvist. Det skyldes forbindelsen til den japanske mafia, yakuzaen, der er kendte for deres tatoveringer. Hvis man har mindre tatoveringer der kan skjules med plaster (onsen-stedet tilbyder disse nogen gange), kan man blive lukket ind. Der er flere onsens der er begyndt at acceptere folk med tatoveringer, men de er stadig et fåtal.

Se mere her

Tattoo Friendly Japan med gode søgemuligheder efter onsens/sentos
15 Best Tattoo-Friendly Onsens in Japan fra Japan Living Guide



Links til videre læsning

Udenlandske sider

Onsen introartikel fra Japan Guide med forslag til gode onsen-steder at besøge rundt om i Japan
From hot springs to art: Japan’s bath culture – temahæfte fra Highlighting Japan, vol. 130, 2019 (PDF) forskellige artikler, tips mm. der fortæller om den japanske badekultur
Onsen etiquette – 20 dos and don’ts in Japanese public baths artikel fra YourJapan
Soaking up the benefits: Japan’s hot springs tradition
What is hot spring? guide fra byen Beppu på Kyushu
Hot Spring Baths with a View of Mt. Fuji in Lake Kawaguchi and Lake Yamanaka Area (PDF) oversigt fra JNTO
Sento (Public Bathhouse) & Onsen (Hot Spring) in Tokyo (PDF) oversigt fra JNTO
One-Day Outdoor Onsen (Hot Spring) Baths in Hakone (PDF) oversigt fra JNTO
OnsenJapan.net interaktivt Google kort med onsen-steder
Japan Onsen guide til onsen-steder i De Japanske Alper
Japanbased Onsen guide en guide der forklarer onsen-etikette