Hvad er awamori?
Awamori (泡盛) er en japansk alkoholisk drik fra den sydlige ø Okinawa. Selvom den er lavet på ris adskiller den sig fra sake ved at være destilleret og ikke brygget og der bruges thailandske langkornede Indica ris fremfor den mere kortkornede Japonica ris. Awamori kendes også under navnet shimazake dvs. øsake.
I starten af det 15. århundrede blev destilleret alkohol introduceret til Okinawa fra Thailand gennem de mange handelsforbindelser. Og senere i århundredet blev man også fra Thailand præsenteret for teknikken til at destillere alkohol. Det førte til opfindelsen af den lokale drik awamori som udover ris og gær også består af den lokale kuro koji skimmelsvamp. Awamori har en alkoholprocent på mellem 30 og 60.
Awamori kan drikkes på flere måder. Helt ren, med isklumper, med lidt vand tilsat eller som ingrediens i forskellige cocktails f.eks en awamori tonic med lidt lime.
Destillationsprocessen
- Først pulveriseres riskornene, de vaskes og dampes.
- Derefter sprøjtes sort koji skimmelsvampe udover al risen og det hele æltes godt sammen. Denne del af processen kaldes catiai og det er vigtigt at holde temperaturen på de samme ca. 40 grader i 40-50 timer.
- Efter catiai blandes ris koji’en med vand og gær og hældes i en tank hvor den fermenteres i ca. 2 uger i en temperatur på omkring 40 grader.
- Selv destillationen finder sted i et traditionelt destillationskar. Moromi dvs. mæsken destilleres kun en enkelt gang i modsætning til shochu der fermenteres en gang til med sød kartoffel eller byg. I løbet af omkring 4 timer er alkoholprocenten på 70 % og kaldes hanazake som er en særlig variant af awamori der også kan købes i butikkerne. Normalt reduceres alkoholprocenten yderligere med tilsætning af vand til procenten når de omkring 30-35.
- Awamori modnes derefter i 3-12 måneder eller mere dels i store kar, dels i lerkrukker kaldet kame. Når awamori er modnet i mere end tre år kaldes den kusu (古酒, gammel awamori) og har fået en mere mild, aromatisk smag. Når modningsprocessen er afsluttet, tilsluttes lidt vand for at justere alkoholprocenten og awamori bliver hældt på flaske.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
The essence of awamori fra Okinawa Island GuideAWAMORI, THE ORIGIN OF JAPANESE DISTILLATED BEVERAGES med billeder af destillationsprocessen
Okinawa Awamori Distillers Association stort infosite om awamori
Shopping info
Naha, Okinawa
Koosaya
1 Chome-3-6-2 Makishi, Naha, Okinawa Præfektur 900 0013
Hjemmeside (på japansk)
Tokyo
Okinawa Ginza Washita Shop
Chuo-ku, Ginza 1-3-9, Maruito Ginza Bygning, stuen og kælderen
Hjemmeside
Farverig butik fra Japans sydligste ø og naboøerne. I kælderen kan man få et stort udvalg af awamori. Og i stueetagen er der både mad, kunsthåndværk og musik til salg. Her kan man bla. købe en særlig chiliolie som kan varmt anbefales.