Gobō (牛蒡 eller ゴボウ med det latinske navn Arctium lappa) er det japanske ord for den plante vi kalder glat burre her i Danmark. Det er en toårig plante i kurvblomstfamilien der kan blive mellem 80 og 150 cm høj. Det er roden fra gobō planten der især bliver brugt i det japanske køkken mm.
Roden fra glat burre er tyk og brun (kan blive over 1 meter lang) og har en meget jordagtig, tør smag lidt i stil med artiskok. Smagen er også lidt sødlig når den bliver tilberedt. Som regel spises den ikke rå, men lægges som minimum i et lage af eddike for at fjerne den lidt bitre smag.
Gobō kan koges, ristes, bages, steges mm. hvis den som sagt ikke bare spises marineret. Den bruges også som en slags snack skåret i meget tynde skiver og derefter friteret lidt i stil med kartoffelchips.
Eksempler på retter hvor roden bruges:
- Kinpira gobō: tynde skiver af gobō kogt sammen med gulerødder og tilsmagt med sojasauce, sukker, mirin/sake og sesamolie.
- Tonjiru: Suppe med svinekød, grøntsager (bla. gobō) og smagt til med miso.
- Gobō makizushi – en sushi-makirulle fyldt med syltet gobō-rod. Den bliver ofte her farvet orange så den ligner gulerod.
Roden har et meget lavt indhold af kalorier og indeholder også i mindre mængder en del vitaminer som f.eks. C-vitamin samt jern, magnesium mm. Den er meget rig på kalium (som der også er i bananer), et mineral der er med til at regulere væskebalancen, blodtrykket og hvordan nerve- og muskelcellerne fungerer.
Roden har i mange år især inden for kinesisk medicin været brugt som et blodrensende middel mm. Frøene fra glat burre bruges også i kinesisk medicin til forskellige hudsygdomme, forkølelse og lign.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Burdock root/gobo – artikel fra Shizuokagourmet.com – mange billederWikipedias artikel
Opskrift på kinpara gobo fra Just One Cookbook