Komeko (米粉) er japansk rismel og er velegnet til holde øvrige ingredienser fugtige. Det bruges næsten kun til japansk konfekt (wagashi).
Der findes flere typer:
Shiratamako (白玉粉) rismel lavet af malede ikke-kogte klisterris (mochi ris) og bruges til at lave f.eks. shiratama dango der ofte indgår i den klassiske japanske dessert anmitsu.
Mochigomeko (もち米粉) rismel lavet på malede, kogte klisterris og bruges til f.eks. mochi eller som fortykningsmiddel til saucer mm.
Jōshinko (上新粉) rismel der laves på kortkornede japanske ris (ikke klisterris). Risen vaskes i vand og males derefter. Den bruges til en lang række forskellige typer af japansk konfekt som dango og mochigashi (søde riskager).
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Opskrift på shiratama dango – fra Just One CookbookOpskrift på mitarashi dango (med sød sojasauce) – fra Just One Cookbook