Edamame-bønner (枝豆) er grønne umodne soyabønner der både bruges i det japanske, hawaiianske og kinesiske køkken. Det er de modne sojabønner der bruges til at lave bl.a. sojamælk og tofu. I Japan har man kendt til edamame-bønner siden 1200-tallet. Edamame-bønner er utrolig populære rundt om i verden og har været det i mange år. Herhjemme var det i første omgang på sushi-restauranter man kunne få edamame-bønner som tilbehør, men nu sælger næsten ethvert supermarked dem – gerne som frostvare.
Edamame-bønner er fyldt med mættende proteiner og sunde fedtstoffer som man kender fra nødder og olie. Bønnerne er fiberrige og indeholder vigtige vitaminer og mineraler som f.eks. vitamin E og C, calcium, jern, magnesium mm. Værd at bemærke er også at de kun indeholder 120 kalorier pr. 100 gram.
Edamame-bønner kan bruges som en sund snack, som tilbehør til sushi, i salater mm. Prøv f.eks. at erstatte de traditionelle bønner med edamame-bønner i en salade niçoise. De kan spises koldt vendt i lidt citronsaft og flagesalt eller varme med lidt smeltet smør ovenpå.
Bønnerne ligger i en kraftig, sej bælg som man ikke skal spise. De spises ved at klemme bønnerne ud af bælgen med tænderne. I supermarkederne kan bønnerne købes med og uden bælg.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Wikipedias artikelWhat is edamame and how do you cook it? intro med opskrifter fra Just One Cookbook
Edamame soy beans – opskrifter fra Japan Centre