At lege i mudder er et yndet tidsfordriv for børn, men dorodango (泥 だんご), også kendt som hikaru dorodango, gør mudder til en speciel japansk kunstform. Dorodango betyder bogstaveligt talt “mudderbolle” og laves ved hjælp af jord og vand der poleres til en fin skinnende kugle.
Den nøjagtige oprindelse af hikaru doradango er ukendt. Dog det at lave mudderkugler har været et traditionelt tidsfordriv blandt børn i Japan i århundreder. Interessen for dorodango forsvandt efterhånden som moderniseringen skred frem, indtil en professor fra Kyoto University of Education i slutningen af 1990’erne tog det op for at studere børns leg. Det tidsfordriv blev efterhånden populært igen og dorodango praktiseres nu som en kunstform rundt om i verden. Tv-programmet MythBusters brugte endda dorodango-teknikker til at teste myten om, at du “ikke kan polere en lort”.
Processen med at lave en dorodango er lidt kompliceret, men kan opdeles som følger:
Start med en klump mudder, klem det og fjern det meste af vandet. Tilsæt derefter langsomt og forsigtigt lag af fint, tør snavs på toppen, mens mudderet formes til en så perfekt kugle som muligt med udjævning af eventuelle ru pletter.Efterhånden som bolden tørrer og man fortsætter med at forfine overfladen, vil der dannes en hård skal på ydersiden. Overfladen kan derefter poleres til højglans med en almindelig klud.
Links til videre læsning
- Shiny mud balls artikel fra Web Japan
- How to make dorodango : a step by step guide
- “Shiny balls of mud” – essay af William Gibson i TATE Magazine
Bøger
- Gardner, Bruce: Dorodango – the Japanese art of making mud balls. Laurence King, 2019. 128 sider – Se også Gardners hjemmeside