Japansk karry (カレー, karē) er en populær ret i det japansk køkken. Der er mange restauranter der har retten på menukortet. CoCo Ichibanya fx er en kæderestaurant der siden 1978 kun har serveret retter med japansk karry. Japansk karry kan også nemt tilberedes hjemme i dit eget køkken.
Det var englænderne der i slutningen af 1800-tallet introducerede Japan for karry. I første omgang var det vestligt inspirerede gryderetter smagt til med karrypulver. Men japanerne tog krydderiet til sig og tilpassede det deres egen smag.
En af de bedst kendte retter med japansk karry er karryris (カレーライス, karē raisu). Som navnet antyder er det en karrygryderet med ris. Den består af forskellige grøntsager som fx kartofler, gulerødder, løg og kød (kylling, oksekød eller svinekød). Selve saucen er normalt lavet af karrypulver eller et færdiglavet karrykoncentrat som består af en blanding af basale indiske krydderier. Den typiske japanske karry er generelt tykkere i konsistensen, mindre krydret og mere sød end indiske karryretter.
Japansk karry spises normalt med en stor ske i vestlig stil. Den serveres gerne med lidt surt til – ofte fukujinzuke eller rakkyo.
En meget almindelig variation af japansk karry er katsu kare som er karryris serveret med et stykke tonkatsu (friturestegt svinekotelet skåret i skiver).
I 1950’erne opfandt det japanske firma S&B Foods et færdiglavet karrykoncentrat eller karrypasta der i udseende minder om bouillonterninger. Det gjorde at det pludselig var meget nemt at lave karryretter derhjemme og er en af grundene til at japansk karry fortsat er en af de mest populære hverdagsretter at lave derhjemme.
Der findes et utal af varianter af karrykoncentrater og i forskellige styrker fra meget mild til meget stærk. Der er også muligt at købe færdiglavede karryretter med kød og grøntsager der blot skal opvarmes i en gryde.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
All about Japanese curry brochure fra S&B Foods (PDF) med historisk intro, opskrifter mm.Opskrifter med karry fra Just One Cookbook
Der findes talrige restauranter over hele Japan der serverer japanske karryretter. Prøv fx at kigge videre på disse sider:
Curry – forslag fra The Michelin Guide eller søg i restaurantoversigten hos Guranavi