Aonori (青海苔) er forskellige typer af japanske spiselige grønalger især fra de to slægter Monostroma og Enteromorpha. På dansk kaldes aonori også for tarmtang.
Aonori bliver brugt meget i det japanske køkken både frisk og i tørret pulverform. Det drysses oven på varme retter som f.eks. stegte nudler (kaldet yakisoba), okonomiyaki (særlig type japansk madpandekage), takoyaki (blæksprutteboller) eller kan tilføjes til tempura-dejen mm.
Den kan også indgå som et krydderi f.eks. i den berømte krydderiblanding shichimi der består af 7 krydderier.
Tangen er rig på proteiner og indeholder mange mineraler som f.eks. calcium, magnesium m.fl. Tangen dyrkes især i den sydlige del af Japan i lavvandede bugter hvor vandet er roligt og varmt. Men kan også dyrkes på dybt vand i såkaldte flåder.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Seaweeds used as human foodOpskrifter med aonori fra Just One Cookbook