Nori (海苔) er betegnelsen for en række spiselige tangplanter inden for slægten Porphyra. Heriblandt er de mest almindelige P. yezoensis og P. tenera. Tørrede, ristede nori-tangplader er en populær ingrediens i det japanske køkken til f.eks. sushiruller og onigiri risboller.
Nori i strimler eller finthakket er velegnet som garniture til supper, nudler og ris. Ajitsuke-nori er nori tilsmagt med f.eks. forskellige krydderier, sojasauce, sesamolie, sake, mirin, sukker mm. Nori tsukudani er nori-plader der bliver kogt med mirin, sojasauce etc og brugt som tilbehør til ris f.eks.
En anden variant er aonori (tarmtang) et tørret tangprodukt lavet af algerne Monostroma og Enteromorpha. Aonori bliver brugt som et hverdagskrydderi og kendes især som drys ovenpå okonomiyaki-pandekager.
Links til videre læsning
Danske sider
3 slags japanske risboller – opskrift fra Coop.dkOnigiri opskrift fra Wakuwaku
Nem sushi – opskrift fra Coop.dk
Udenlandske sider
Futomaki (thick sushi roll) – opskrift fra Just One CookbookWikipedias artikel
Onigiri opskrift fra Just One Cookbook
Nori tsukudani opskrift fra Japanese Cooking 101
Shopping info
Tokyo
Yamamoto Noriten
1-6-3 Nihonbashi-Muromachi, Chuo-ku
Hjemmeside
Butik der siden 1849 har solgt forskellige nori-produkter. Regnes for opfinderen af ajitsuke-nori.
Kyoto
Shimamoto Nori Kanbutsu
195 Higashi Uoya-cho, Nishikikoji-dori Tominokoji-higashi-iru, Nakagyo-ku
Hjemmeside (på japansk)