17. august 2022

Nori (海苔) er betegnelsen for en række spiselige tangplanter inden for slægten Porphyra. Heriblandt er de mest almindelige P. yezoensis og P. tenera. Tørrede, ristede nori-tangplader er en populær ingrediens i det japanske køkken til f.eks. sushiruller og onigiri risboller.

Nori i strimler eller finthakket er velegnet som garniture til supper, nudler og ris. Ajitsuke-nori er nori tilsmagt med f.eks. forskellige krydderier, sojasauce, sesamolie, sake, mirin, sukker mm. Nori tsukudani er nori-plader der bliver kogt med mirin, sojasauce etc og brugt som tilbehør til ris f.eks.

En anden variant er aonori (tarmtang) et tørret tangprodukt lavet af algerne Monostroma og Enteromorpha. Aonori bliver brugt som et hverdagskrydderi og kendes især som drys ovenpå okonomiyaki-pandekager.



Links til videre læsning

Danske sider

3 slags japanske risboller – opskrift fra Coop.dk
Onigiri opskrift fra Wakuwaku
Nem sushi – opskrift fra Coop.dk

Udenlandske sider

Futomaki (thick sushi roll) – opskrift fra Just One Cookbook
Wikipedias artikel
Onigiri opskrift fra Just One Cookbook
Nori tsukudani opskrift fra Japanese Cooking 101

Shopping info

Tokyo

Yamamoto Noriten
1-6-3 Nihonbashi-Muromachi, Chuo-ku
Hjemmeside

Kort

Butik der siden 1849 har solgt forskellige nori-produkter. Regnes for opfinderen af ajitsuke-nori.

Kyoto

Shimamoto Nori Kanbutsu
195 Higashi Uoya-cho, Nishikikoji-dori Tominokoji-higashi-iru, Nakagyo-ku
Hjemmeside (på japansk)

Kort