Nasu (茄子) er det japanske navn for aubergine. Den stammer fra tropisk Afrika og Østasien og kom til Japan via Kina i det 8. århundrede. Man mener at der findes omkring 1000 forskellige sorter auberginer i verden, omkring 50 forskellige slags dyrkes i Japan.
De fleste auberginer er lilla. Pigmentet kaldet “nasunin”, en slags polyfenol, er den der giver grøntsagen den smukke farve.
Den mest almindelige form for auberginer er lang og ovalformet. Men der er mange forskellige typer af nasu i Japan. Fx i Kyushu er der Ohnaga-nasu(大長なす) på 40-45 cm i længden, og i Kyoto, den runde Kamo-nasu(賀す). Der er også hvide og grønne auberginer.
Kødet er beige med en mild og lidt tør, bitter smag. Da auberginer næsten ikke smager noget i sig selv, er den nem at kombinere med andre ingredienser og krydderier. Den kan bruges i gryderetter, steges, bages, dampes og syltes. I det japanske køkken bruges den meget til tempura eller i retten nasu no miso dengaku hvor auberginen grilles og glaceres med en sød misopasta.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Miso Glazed Eggplant opskrift fra Just One Cookbook