29. januar 2024

Goma abura (ゴマ油 eller ごま油) er det japanske ord for sesamolie. Det er en meget benyttet olie i det japanske køkken. Olien udtrækkes fra ristede sesamfrø hvilket giver den en kraftig, aromatisk og nøddeagtig smag. Ristningen giver også sesamolien den flotte ravgule farve.

Sesamolien kan bruges til lynstegning herunder tempura, som smagsgiver til grøntsager, supper, nudler, salater mm. Mulighederne er mange.

I Japan er sesamolien en vigtig ingrediens i den populære goma-dressing der udover sesamolie bla. indeholder ristede sesamfrø, sojasauce, risvinseddike og nogen gange mayonnaise. Den er også blevet en populær dressing uden for Japan og kan købes herhjemme i supermarkederne. Det er også meget nemt selv at lave den.

Rāyu er sesamolie smagt til med chili og den kan bruges som smagsgiver i madlavningen eller som tilbehør. Den kan laves på forskellig vis med ingefær, hvidløg, paprika mm. Taberu rāyu er en særlig variant der er meget anbefalesværdig.

goma_abura_sesamolie


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Wikipedias generelle artikel om sesamolie
Sesame web grundig side om sesam og sesamolie fra det japanske firma Kadoya der har produceret sesamolie siden 1858. Med opskrifter
Sesam intro til planten sesam, sesamolie mm.
Opskrift på goma-dressing fra Just One Cookbook
Opskrift på variant af rayu fra Spicetrekkers


Shopping info

Sesamolie er en standardvare der kan fås overalt i Japan i supermarkeder, 7Eleven, stormagasinernes food halls mm.

I Tokyo er der en række butikker der sælger lokale varer fra alle Japans præfekturer, de såkaldte antenna shops. Her kan man også nogen gange falde over den lokale/regionale sesamolie.