17. oktober 2024

Mirin (味醂 eller みりん) er en sød, let sirupagtig risvin som er en vigtig smagsgiver i det japanske køkken. Der findes tre typer af mirin:

  • hon mirin med en alkoholprocent på 14 % der indeholder ikke noget salt.  Den fermenteres i omkring 2 måneder.
  • shio mirin også med en alkoholprocent på ca. 8-14% tilsat op til 2% salt for at undgå spiritusafgifter
  • shin mirin indeholder mindre end 1% alkohol, men har samme smag og aroma som hon mirin

Mirin bliver brugt til forskellige simreretter (nimono), til marinering f.eks. til fisk og glacering og er også en vigtig ingrediens i teriyaki-sauce.

mirin

En anden type af madlavningssake er ryorishu.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Opskrifter med mirin fra BBC Food

Mirin (Japanese sweet rice wine) intro med opskrifter fra Just one cookbook

Shopping info

Mirin kan købes i alm. supermarkeder og stormagasinernes food hall over alt i Japan.

Mirin kan ofte også købes i supermarkeder herhjemme i Danmark.