4. februar 201717. oktober 2024
Mirin (味醂 eller みりん) er en sød, let sirupagtig risvin som er en vigtig smagsgiver i det japanske køkken. Der findes tre typer af mirin:
- hon mirin med en alkoholprocent på 14 % der indeholder ikke noget salt. Den fermenteres i omkring 2 måneder.
- shio mirin også med en alkoholprocent på ca. 8-14% tilsat op til 2% salt for at undgå spiritusafgifter
- shin mirin indeholder mindre end 1% alkohol, men har samme smag og aroma som hon mirin
Mirin bliver brugt til forskellige simreretter (nimono), til marinering f.eks. til fisk og glacering og er også en vigtig ingrediens i teriyaki-sauce.
En anden type af madlavningssake er ryorishu.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Opskrifter med mirin fra BBC FoodMirin (Japanese sweet rice wine) intro med opskrifter fra Just one cookbook
Shopping info
Mirin kan købes i alm. supermarkeder og stormagasinernes food hall over alt i Japan.
Mirin kan ofte også købes i supermarkeder herhjemme i Danmark.