Mad og drikke i Japan og kulturen omkring det at spise og drikke er et enormt område at beskæftige sig med. Der er en talemåde der siger: At kende et land, er at spise landets mad. Mad afspejler et lands nationale karakter, smagspræferencer, opfattelse af årstidernes gang, livsstil, æstetiske følelse mm.
Det japanske køkken er baseret på ordet ”kisetsu” (de fire årstider), hvor der indgår en række overordnede tilberedningsteknikker:
• Det rå – f.eks. sushi, sashimi, salater mv.
• Det dampede – fisk, grøntsager (vegetarretter) mv.
• Det grillede – sticks, alle former for fisk, fjerkræ, oksekød, svinekød, lammekød, mv.
• Det kogte – eks. misosuppe, nudler, mv.
• Det dybstegte – ”tempura” (med rejer, fisk, skaldyr, grøntsager), ”tonkatsu” (svinekød), ”kushikatsu ” (dybstegte sticks) mv.
Ud fra disse teknikker er det meget vigtigt at stimulere og balancere alle smagssanser udfra: Det salte, det søde, det sure, det bitre og den femte grundsmag kaldet umami som betyder velsmag.
Det japanske køkken kaldet washoku blev i 2013 optaget på UNESECO’s liste over the World’s Intangible Cultural Heritage.
For en dansker er japansk mad og drikke nærmest synonym med sushi og grøn te og sake. Men japansk mad f.eks. er meget mere end sushi. Der er noget for enhver smag, og maden er mild og emmer af velsmag. Maden er altid veltilberedt, uanset om du spiser på cafe og restaurant, køber færdiglavet mad i supermarkedet eller køber noget mad fra en madbod på gaden. I Japan går man højt op i at maden er frisk, af høj kvalitet og at råvarerne behandles nænsomt. Så uanset hvad du vælger, kan du altid være sikker på at få en god oplevelse.
Prøv også gøre som japanerne selv og købe en bento (japansk madkasse) som kan købes hos fx 7-Eleven, Lawson og Family Mart. En særlig variant er eki bento – den madkasse man kan købe på stationerne inden afrejse. De tager gerne udgangspunkt i det regionale køkken, så i princippet kan du smage dig gennem det japanske køkken hvis du tager på en længere togrejse fra nord til syd i Japan.
De forskellige food halls som findes i stort set alle japanske stormagasiner, er også et besøg værd. De ligger altid i kælderen, og kælderen her kan godt være i flere etager. Så hvis man en aften ikke har lyst til at spise ude, kan take away herfra være et godt alternativ. Prøv at besøge fx Isetan, Takashimaya, Daimaru, Matsuzakaya eller Mitsukoshi.