Fuji-bjerget (富士山, Fuji-san) er det højeste bjerg i Japan – 3776 meter over havet. Det ligger på grænsen mellem Shizuoka og Yamanashi præfekturerne.
Fuji-bjerget er også en stratovulkan dvs. en keglevulkan. Selve basen af vulkanen måler 50 km. i diameter. Den består egentlig af tre vulkankegler ovenpå hinanden hvoraf den øverste som også er den yngste danner en smuk symmetrisk kegle med sne på toppen. Da bjerget ligger så højt smelter sneen ikke på toppen.
Officielt er Fuji-bjerget klassificeret som en aktiv vulkan, men seneste udbrud var tilbage i 1707. Det kaldes også for Hōei-udbruddet. Der flød ingen lava, men vulkansk aske blev spredt over et stort område og nåede også Edo (nuværende Tokyo).
Der hersker forskellige teorier om navnet Fuji, men man mener bjerget er opkaldt efter Fuchi, den buddhistiske ildgudinde. I følge shintoismen er bjerget helligt og har været det siden oldtiden. Indtil for 100 år siden blev det betragtet som så helligt at kun præster og pilgrimme kunne få adgang. Kvinder fik først tilladelse til at bestige bjerget i 1872. Ved foden af bjerget er der forskellige helligdomme tilegnet Fuji-bjergets gudinde Konohananosakuya-hime (コノハナノサクヤヒメ) der samlet går under navnet Sengen-helligdommen.
Bestigning af Fuji-bjerget
Bjerget kan kun bestiges om sommeren i juli og august og nogen gange ind i september. Vandrestierne op kan være ret proppede især i weekenden. Der er et posthus fra 1909 på toppen af bjerget og det er kun åbent om sommeren. Her er der også forskellige boder med souvenirs og lidt mad og drikke. Det er også her den indre mest hellige helligdom under Sengen-helligdommen ligger.
Der er 10 stadier eller stationer op af bjerget og som regel starter du ved 5. stadie. For at kunne se solopgangen og undgå den værste middagshede har det været meget almindeligt at klatre om natten eller begynde om eftermiddagen og overnatte i en hytte ved 7. eller 8. stadie og så stå meget tidligt op for at nå toppen.
Bemærk: fra 2024 er der indført en lang række restriktioner ift. bestigning af Fuji-bjerget. Der er lukket for adgang fra kl. 16 om eftermiddagen til kl. 3 om natten. Dvs. du kan ikke længere klatre igennem om natten medmindre du har booket overnatning i en af hytterne. Derudover er der også indført begrænsninger i antallet af klatrere pr. dag. Se mere info om bestigning af bjerget under Links nederst bl.a. Japan Guide gør meget ud af i deres guide at komme med opdateret info.
Muligheder for at se Fuji-bjerget på afstand
Det bedste sted at se Fuji-bjerget på afstand er i Fujigoko-regionen med de fem søer lige nord for. Et andet godt sted er fra Hakone-området et område berømt for sine varme kilder. Du kan også være heldig at se det fra Tokyo, Kamakura eller Izu-halvøen fx fra Izu Panorama Park.
Flyver du til Chubu-lufthavnen ved Nagoya er der også gode muligheder for at se bjerget ved indflyvningen. Tager du shinkansen-toget fra Tokyo i retning mod Osaka, kan Fuji-bjerget ses hvis du er heldig på højre hånd i køreretningen omkring Shin Fuji-stationen.
Fuji-bjerget er berømt og berygtet for at være et genert bjerg. Dvs. det viser sig ikke altid, men kan ofte være dækket af skyer. Du er heldig hvis du ser bjerget på en klar dag.
From where to view Mount Fuji gennemgang af de bedste steder hvor du kan se bjerget – fra Japan GuideFuji-bjerget i kunst og litteratur
Fuji-bjerget er et nationalt symbol i Japan og har igennem tiden været et yndet motiv i malerkunst, i træsnit (især Hokusais serie 36 udsigter af Fuji-bjerget publiceret i perioden 1826-1833), i litteratur, musik, teater, film manga, lakkunst, papirkunst, kimonotekstiler, keramik etc.
Bjerget har også lagt navn til Japans største musikfestival Fuji Rock Festival som blev afholdt første gang ved bjergets fod i 1997. Siden 1999 har den været afholdt ved Naeba skisportssted.
Herhjemme er Johannes V. Jensen kendt for sin myte Fusijama hvor han sanser og tolker bjerget som helligt. Her lyder det blandt andet:
Jeg vågnede tidligt om Morgenen før Solopgang, ved at Vinden luftede ind i Kahytten, og ved at jeg i Søvne løb så fuld af Glæde, at jeg ikke kunde blive liggende ned, og da jeg så ud af det åbne Koøje, stod der ligesom en høj dejlig Sky lige for … men det var ikke en Sky, det var Fusijama.
Det underfulde Bjerg ragede ovenud af Alverden, syntes slet ikke at stå på Jorden, for Bjærget var så langt borte, at dets Fod gik i et med den blå Tykning, der dannede Himlen over Japan. Men oven over selve Himlen brød Bjergets hvide Snekegle igennem Atmosfæren, så luftigt, så skylet, at jeg i et Nu fattede både Jordens uhyre Masse og dens vægtløse Flugt i Himmelrummet.
(Trykt i Myter og Jagter, 1907).
Mt. Fuji World Heritage Centre, Shizuoka (静岡県富士山世界遺産センター)
I 2013 blev Fuji-bjerget optaget på Unescos verdensarvsliste pga. dets status som et helligt sted og som værende en kilde til kunstnerisk inspiration. For at fejre denne optagelse blev Mt. Fuji World Heritage Centre åbnet fire år senere i 2017 i byen Fujinomiya omkring 36 km sydvest for bjerget. Det er et museum der med forskellige udstillinger belyser Fuji-bjergets historie, seismologi og kulturelle betydning. Der er flotte udsigter til bjerget fra museet.
Adresse
5-12 Miyachō, Fujinomiya-shi, Shizuoka-ken 418-0067
Hjemmeside
Billedet øverst: cop. HIT1912
Links til videre læsning
Generel info
The complete guide to Mt. Fuji – officiel side fra Shizuoka præfekturetJapan Guides generelle intro til Fuji-bjerget, de forskellige stationer på vej op etc.
Kort over Fuji-bjerget og de nærliggende fem søer og Hakone (pdf)
Mount Fuji onlineudstilling fra Google Arts and Culture projekt
Brochure om Fuji-bjerget, kort mm. (PDF)
Træsnit med Fuji-bjerget som motiv – fra Ukiyo-e.org
Bestigning af bjerget
Ofiicial web site for Mt. Fuji climbingJapan Guides intro til hvordan du bestiger bjerget (herunder transport, de forskellige vandrestier etc.)
Mount Fuij – artikel fra Wiki Voyage