21. april 2024
Intro

Tidlig lertøj

Yakimono (焼きもの) er en af Japans ældste kunstformer. Yakimono betyder brændt ting dvs. keramik. Keramik har været fremstillet i Japan siden Jomon-perioden (ca. 8000-ca. 300 f.Kr.). Yakimono var oprindelig inspireret af kinesisk og koreansk keramik, men nu taler man om en distinktiv japansk keramik.

Japansk lertøj blev oprindeligt lavet af ler blandet med småsten og sand, dekoreret med mønstre og brændt ved 600-900°C på flad eller hul jord. Her var det især rigt dekorerede kar man producerede. De menes at have været brugt i ritualer. Fra det 3. århundrede og frem forsvandt næsten al ornamentik til fordel for det uglaserede brune lertøj, nu kendt som Hagi-yaki – dvs. keramik fra byen Hagi.

Fra stentøj til keramik og porcelæn

I det 5. århundrede blev en ny teknik med brænding ved 1.000-1.200°C introduceret fra den koreanske halvø hvor stentøj blev lavet af jernrigt ler i ovne ved omkring 1.200°C. Gråt stentøj med en flydende grøn askeglasur og brændt ved en høj temperatur begyndte at dukke op – også kendt som Sue-yaki. I det 8. århundrede fremstillede man lertøj med trefarvet glasur med ikke blot grønne, men også gule og brune glasurer. Dette krævede også brænding ved en høj temperatur og dette var nu standardmåden at producere keramik på i Japan.

En egentlig japansk keramikkunst blev etableret i begyndelsen af det 13. århundrede, hvor kinesiske keramikteknikker blev introduceret af en håndværker ved navn Kato Shirozaemon (1169-1249). Efter at være vendt tilbage fra Kina, etablerede han en ovn i Seto i Owari-provinsen (i dag Aichi-præfekturet), hvor han producerede det første keramik i kinesisk stil i Japan.

Udviklingen af keramikkunsten fortsatte i det 16. århundrede på grund af teceremoniens udbredte popularitet, og nye ovne blev åbnet forskellige steder i landet. .

Der gik lang tid før porcelæn for alvor begyndte at blive produceret i Japan, da et højt niveau af færdigheder var påkrævet. Porcelæn kræver en meget høj brændingstemperatur omkring 1.450°C. Den tidlige type af japansk porcelæn kan findes i Arita-yaki fra det 17. århundrede.

I løbet af Edo-perioden (1603-1867) opfordrede mange af de lokale lensherrer keramikere i deres egne klaner til at producere fine keramiske genstande. Som følge heraf udviklede den keramiske kunst sig til et meget højt niveau, uafhængigt af kinesisk indflydelse.

Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Keramisk kunst

Udenlandske sider

e-yakimono.net omfattende side om yakimono
Japanese ceramics – from tea cups to state of the art toilets discover the rich history of Japanese ceramics – guide fra JNTO
Traditional Japanese Crafts: The Complete Guide to Japanese Ceramics guide fra nethandelsstedet BECOS
Ceramics fra Japan Traditional Crafts Aoyama Square overskuelig intro til de vigtigste keramiktyper
Explore Japanese ceramics endnu en omfattende side inkl. links
Pottery and Porcelain: Part of the Japanese Lifestyle nummer af onlinemagasinet Nipponia no. 32, 2015
Wikipedias artikel om japansk keramik
The Ceramic Society of Japan
Robert Yellin Yakimono Gallery salg-og infosted om japansk keramik. Yellin skriver for Japan Times om keramik
Oversigt over keramiktyper brugt ved teceremonier fra Japanese Tea Ceremony Net
Wikipedias oversigt over de forskellige keramiktyper

Bøger
The Japanese pottery handbook / Penny Simpson, Lucy Kitto, Kanji Sodeoka. Revised edition. New York: Kodansha USA, 2014. 127 sider
Wilson, Richard: Inside Japanese ceramics. Weatherhill Inc, 1999. 192 sider
Yellin, Robert Lee: Ode to Japanese pottery : sake-cups and flasks. Coherence, 2004

Interesseret i at vide mere om japansk keramik? Læs mere her
Keramiktyper i de forskellige regioner i Japan De seks store keramikskoler i Japan