zuiganji-templet_matsushima

Zuiganji-templet

15. juli 2024

Zuiganji-templet (瑞巌寺) ligger i Matsushima, en lille kystby tæt på Sendai. Det blev oprindeligt grundlagt i 828 af præsten, Jikaku Daishi (Ennin) som et tempel for Tendai-sekten inden for den japanske buddhisme. Efterfølgende grundlagde Jiaku Daishi også Yamadera-templet i Yamagata og Chūsonji-templet og Mōtsūji-templet i Hiraizumi – alle i Tohoku-regionen.

I en lang periode var Zuiganji-templet et betydningsfuldt tempel med besøgende så langt væk fra som Kyoto. I løbet af Kamakura-perioden (1192-1333) blev templet omdannet til et zen-tempel for Rinzai-sekten. Men templet faldt langsomt i forfald – først i 1609 genopbyggede feudalherren Date Masamune templet som familiens tempel.

Da Zuiganji blev bygget i slutningen af en lang periode præget af borgerkrige, har den en række bygningsmæssige træk, du normalt ellers kun ser i de japanske borge som fx et vagttårn og gulve der afgiver lyde, når du går på dem. Denne type “alarm-gulv eller “nattergale-gulv” ses også i Nijo borg i Kyoto.

Ankomst til templet sker via en lang vej flankeret af cedertræer (mange af dem blev desværre beskadiget af havvandet fra tsunamien i 2011 og måtte fældes). Templets hovedbygning, honden, ligger for enden af vejen og vender mod sydøst mod Matsushima-bugten. Bygningen er 38 meter bred og 24 meter lang og består af 10 rum. Dets markante tegltag er bygget i den såkaldte irimoya-zukuri stil, dvs. et valmtag kombineret med en gavl i hver ende. Bygningen er fra 1609 og er bygget i fine træsorter der blev hentet fra Kyoto og Wakayama.

Zuiganji-templets honden er bl.a. meget berømt for sit påfuglerum (Kujaku no ma) fra 1622. Det bruges til forskellige buddhistiske ceremonier. Rummets skydedøre har motiver af en påfugl malet af kunstneren Sakuma Shuri. Påfuglen er afbildet med sin hale helt foldet ud, et symbol på det buddhistiske paradis.

I tilknytning til honden-bygning ligger Kuri-bygningen som er templets køkken. Der er ingen adgang for besøgende.

Både honden og køkkenet er udpeget af den japanske regering til at være en del af den japanske nationalskat.

Zuiganji-templet har også et museum, Seiryuden, der udstiller templets mange kunstskatte.

Bemærk: det er forbudt at fotografere indenfor i honden-bygningen.



Adresse

Chonai-91 Matsushima, Miyagi-distriktet, Miyagi 981-0213
Hjemmeside

Google-kort