Intro
Der er to typer af toiletter i Japan: den japanske variant og den vestlige. Det vestlige er det meste udbredte, men de japanske toiletter findes stadig overalt.
Det japanske toilet er meget traditionelt med en indbygget toiletkumme der er i niveau med gulvet. Det vil sige man skræver over toiletkummen med ansigtet rettet mod væggen.
Hvis du er i tvivl om hvilken vej du skal vende, er der altid en høj kant i den ene side af toiletkummen, og det er den vej dit ansigt skal vende, og ikke bagdelen!
Mange toiletter i vestlig stil har i Japan flere avancerede muligheder som vi ikke er vant til her i Danmark: som fx et opvarmet sæde, en form for bidet bruser til din bagdel og nogle gange sågar en automatisk toiletlågsåbner.
Skiltning
Skal du finde et offentligt toilet, er der ofte skiltet på engelsk, eller der er piktogrammer.
Ellers kig efter skilte med tegnene for:
- トイレ – toire
- お手洗い, お手洗所 – otearai
- 化粧室 – keshōshitsu (sjældent, især til kvinder)
-
公衆トイレ – koushuu toire – offentligt toilet
-
公衆便所 – koushuu benjo – offentligt toilet
Når du besøger et offentligt toilet, kan udvalget være forskelligt. Der kan være kun japanske toiletter, en blanding af japanske og vestlige eller kun vestlige.
Hvis der er blandede toiletter, er der som regel et skilt på døren. 洋式 eller yōshiki betyder vestligt toilet; 和式, washiki betyder japansk toilet.
Der kan også være toiletter rettet mod børn. Her kan der være skiltet med 御虎子 eller omaru.
Når du skal trække ud, kan du komme ud for at der kun er japanske tegn:
- 押す eller osu betyder tryk
- 流す eller nagusu betyder skyl
Både vestlige og japanske toiletter har normalt to skylletilstande:
- 小 “lille” og
- 大 “stor”
Denne skiltning 使用中 (shiyou chuu) betyder at toilettet er optaget.
Toiletpapir og lommetørklæder
Der er som regel toiletpapir på offentlige toiletter, men det er altid godt at være forberedt og have en lille pakke servietter med. Det er meget almindeligt, også på store offentlige toiletter at der ikke er papir til at tørre hænderne med eller en håndtørrer. Så gør som japanerne, og hav et lille stoflommetørklæde/vaskeklud med.
Stoflommetørklæder (タオル ハンカチ og lign.) i Japan sælges fx i stormagasiner mm. Der findes et meget stort udvalg både i farver og mønstre. De minder i udseende, størrelse og tekstur lidt om en vaskeklud i frotté-lignende kvalitet og vil være en fin lille souvenir at tage med hjem fra Japan.
Fx er firmaet Hamamonyo kendte for deres 和たおる eller japanske håndklæder, “vaskeklude”.
Offentlige toiletter i Japan er som regel i god stand, og der er rent og pænt. Udvalget af toiletter er også meget større end vi er vant til her i Danmark, og der er næsten altid toiletter på stationerne. Afhængig af sted er der enten toilet ved stationspladsen eller også er toilettet placeret på den anden side af billetindgangen. Der skal ikke betales en afgift.
Vil du på toilet-sightseeing i Tokyo?
Hygiejne betyder meget i Japan og derfor er det måske ikke så underligt at man i Tokyo har kastet sig ud i et offentligt toilet-projekt i Shibuya-distriktet hvor man har ladet kendte arkitekter og designere tegne et offentligt toilet der så placeres rundt om i bydelen. Kengo Kuma der bl.a. står bag H.C. Andersen huset i Odense, har også deltaget.
Læs mere på siden The Tokyo Toilet.