1. maj 2024

Kendama (けん玉) er et japansk spil eller legetøj lavet i træ. Det består af et greb (ken) og en bold (tama) forbundet med en stærk nylon snor. Grebet består af tre kopper i forskellige størrelser (sarado) og en spids (kensaki) der kan bruges til at spidde bolden. Kendama er ikke opfundet i Japan, men kom til landet i løbet af Edo-perioden via Nagasaki. Dets oprindelse er usikker. Men Frankrig har fx et spil bilboquet der minder meget om det.

Med kendamaen i hånden handler det om at gribe bolden på de forskellige kopper, spidde bolden med spidsen og balancere kendamaen på forskellige måder. Selvom det umiddelbart kan virke som et ret simpelt spil er der faktisk flere tusinde tricks du kan arbejde med. Det kan spilles af hvem som helst og hvor som helst.

Kendama er også en konkurrencesport med turneringer flere steder i verden. Den største er den årlige Kendama World Cup i Japan.

Herhjemme er kendama også et populært spil og du kan finde et stort udvalg af kendama hos forskellige spilbutikker og lign. Det danske firma Krom Kendama er kendt for at producere nogle af verdens bedste kendamaer.

kendama
Cop. miwa_in_oz

Video der viser et par grundteknikker med en kendama

Søg selv videre på Youtube og lignende. Der findes tusindvis af forskellige videoer der viser kendama-tricks.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Japan Kendama Association
Krom Kendama
Yamagata Koubou japansk kendamafabrik
Wikipedias artikel