Kabocha (カボチャ, 南瓜) er en type af vintergræskar, en japansk variant af græskararten centnergræskar (Cucurbita maxima). Her hjemme er den ikke nær så kendt som den rødorange, dråbeformede hokkaido-græskar der også tilhører centnergræskararten. Man kan dog være heldig at finde kabocha-græskar hos asiatiske købmænd.
Portugisiske sømænd introducerede kabocha for japanerne allerede i 1540’erne. Det portugisiske navn for for græskar Cambodia abóbora blev forkortet af japanerne til kabocha. Kabocha græskar er lidt oval i formen med en mørkegrøn skal og sødligt orange frugtkød.
Kabocha bruges på et utal af måder i det japanske køkken. F.eks. ved at koge græskaret let i sojasauce og servere det som tilbehør til forskellige retter. Det kan også grilles og bruges meget til tempura. Kabocha er er rig på betakaroten, jern og C-vitamin.
Den japanske kunster Yayoi Kusama er berømt for sine skulpturer med japanske græskar, især de græskarskulpturer man kan se på øen Naoshima.
Links til videre læsning
Danske sider
Cucurbita-slægten artikel om de forskellige græskartyper fra Havenyt.dkUdenlandske sider
Opskrift på kabocha suppe fra Just One CookbookOpskrift med kabocha og stegte ris fra Angel Wongs Kitchen