Kabu (蕪) er japansk majroe som er en populær grøntsag i det japanske køkken.
Den er lidt blød i konsistensen i modsætning til andre roer og radiser og er let sødlig i smagen. Den kan sauteres, koges, grilles, friteres, ovnbages mm. Det er en meget alsidig grøntsag. Japanerne bruger den til at lave pickles med og putter både toppen og roden i miso-suppe mm.
Der findes også en mere rødlig variant af kabu som bevarer farven selv efter tilberedelse. Kabu er meget rig på proteiner og calcium.
Den grønne top fra kabu indgår desuden som af en de 7 krydderurter i en risengrød (nanakusa-gayu) som man traditionelt spiser d. 7. januar hvert år. Dagen eller festivalen hedder Nanakusa no sekku (七草の節句) dvs. “De syv krydderurters festival”. Man spiser grøden som et let måltid efter alle nytårsfestlighederne. I følge japansk overtro bliver man beskyttet mod onde ånder og den modvirker også sygdom for resten af året hvis man spiser grøden.
De 7 krydderurter eller grøntsager er:
- Seri (せり) / japansk persille
- Nazuna (なずな・ぺんぺん草) / almindelig hyrdetaske
- Gogyo (ごぎょう) / gnaphalium affine – (dansk navn?)
- Hakobera (はこべら) / almindelig fuglegræs
- Hotokenoza (ほとけのざ) / lapsanastrum apogonoides – (dansk navn?)
- Suzuna/kabu (すずな・かぶ) / japansk majroe
- Suzushiro (すずしろ・大根) / daikon
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Opskrift på syltet kabu fra Just one cookbookOpskrift på nanakusa gayu fra Just one cookbook