Yamanoimo (Dioscorea japonica, 山芋) eller yamaimo er det japanske navn for grøntsagen japansk yams en flerårig klatreplante der gror fra rodknolde. Yamanoimo har været dyrket i Japan siden stenalderen og værdsættes for dets høje indhold af vitamin C og B1.
Varianter af yamanoimo som også dyrkes i Japan:
- Nagaimo (Disscorea opposita) – kinesisk yams
- Ichōimo – ginkgo yams pga. dens form som et ginkgo blad
Dertil kommer den vilde udgave kaldet jinenjo.
Yamanoimo er en typisk efterårsgrøntsag og kan bruges i mange sammenhænge både kogt, stegt og i rå udgave eks. til friske salater og dybstegt som tempura. Frisk, rå yamanoimo bliver ofte revet til en noget klistret pasta kaldet tororo som bruges til at hælde over en risret kaldet mugitoro gohan. Andre traditionelle retter hvor tororo indgår er yamakake (tun sashimi med sojasauce), yamakake soba eller tsukimi tororo (soba-nudler med rå æggeblomme). Den bruges også som en ingrediens til at hanpen, en kogt fiskepasta.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Opskrift på mugitoro gohan fra NHKWikipedias artikel (på japansk)