Intro
An (餡) (eller anko 餡子) er det japanske ord for rød bønnepasta. An laves af azuki bønner (kaldes også adzuki) og sukker eller honning.
Azuki bønner er meget næringsrige især på linolsyre (godt mod kolesterol), vitamin E, protein og kalk. Bønnen er fuld af fibre og har en naturlig sødme i sig.
I Japan kan man købe et stort udvalg af azuki-bønner, men de kan også købes i Danmark hvis man har lyst til at prøve at lave bønnepasta eller bruge bønnerne til gryderetter mm. Se opskrift under links.
Typer
An – rød bønnepasta – kan inddeles i to typer:
Tsubu an der er en grov pasta som kun er sammenpresset lidt så man stadig har strukturen af bønnerne.
Koshi an som er en fin, blendet pasta. Bælgen bliver her fjernet inden den bliver blendet for at gøre pastaen mere homogen.
Disse to typer er de mest almindelige. Derudover findes der shiro an pasta lavet af hvide bønner og kuri an pasta lavet af kastanjer
An brugt i wagashi
Det er især koshi an der bliver brugt meget til traditionel japansk konfekt kaldet wagashi. Som eksempler kan nævnes:
Taiyaki en fiskeformet kage fyldt med rød bønnepasta
Daifuku som er en mochi (riskage) fyldt med rød bønnepasta
Anpan en sød bolle fyldt med rød bønnepasta og gerne drysset med lidt sorte sesamfrø på toppen
Dorayaki som er to små søde pandekager med en klat rød bønnepasta i midten
Chimaki søde dumplings
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Wikipedias artikel om rød bønne pastaWikipedias artikel om azuki bønner
Opskrift på hjemmelavet rød bønnepasta fra Just One Cookbook
Opskrift på hjemmelavet anpan fra Just One Cookbook