11. februar 2024
Hvad er kuri?

Kuri (栗) er navnet på japansk kastanje (Castanea crenata) et træ der naturligt hører hjemme i Japan og Sydkorea. Det kan blive omkring 10-15 højt og bladene minder lidt om sød kastanje (Castanea sativa), men er mindre. Kastanjerne er små til mellemstore.


Kuri i madlavningen

Højsæson for kastanjerne er oktober måned så kuri er en rigtig efterårsspise i Japan. De bliver brugt meget i det japanske køkken: de kan ristes, koges, dampes, tørres til at lave kastanjemel, syltes mm. De bliver brugt både til søde sager og forskellige retter:

Kurigohan eller kurimeshi er ris med kastanjer. De bliver dampet sammen med sojasauce, sake, mirin, sukker, salt og evt. kombu kelp. En dejlig risret der kan spises alene eller som tilbehør.

Yaki guri er ristede kastanjer som typisk sælges på markeder mm. i efterårssæsonen.

Kuri manjū (栗まんじゅう) er en wagashi (en sød sag) lavet af mel og rispulver fyldt med sød rød bønnepasta kaldet an og kuri som enten kan være en hel kastanje, hakket eller pureret. Kuri manju bages eller dampes og kan fås både i rund eller oval form eller formet som en kastanje.

Kuri kinton (栗きんとん) er en wagashi lavet af mos af kuri og mos af søde kartofler (satsumaimo), sukker, salt og mirin. Kurin kinton formes som en kastanje. Kuri kinton spises gerne som en del af det traditionelle måltid ved nytårstid, da det symboliserer rigdom og held for det nye år.

Kurimushi yokan Yokan er en traditionel japansk geledessert. Den er lavet af sød rød bønnepasta formet som blokke man kan skære i skiver. Kurimushi yokan er en af mange varianter hvor dampede, hakkede stykker af kuri blandes med den søde røde bønnepasta. Narita nær Tokyo er berømt for denne variant.

Anguri (あん栗) endnu en wagashi lavet af an og kuri og overtrukket med sukker.

Kuri dango Dango er små, klisterede dampede evt. grillede dumplings lavet af sød mochiko rismel. Man kan få et utal af varianter af dem og som regel serveres de på et spyd 3-4 stk af gangen. Om efteråret kan man være heldig at få en variant med pureret kuri oven på.

Mont Blanc (モンブラン) dessertkage man ser meget tit på cafeer, til salg i foodhalls mm. i Japan. Den består som regel af pureret kuri toppet med flødeskum på en kagebund. Men fås i et utal af varianter bla. med creme og fås også med andre smage

Kuri no kanroni (栗の甘露煮) kuri i sirupslage. Kuri no kanroni kan være en del af det traditionelle måltid ved nytårstid.

Kuri no shibukawani (栗の渋皮煮) Shibukawani er en traditonel japansk dessert hvor kuri er kogt i en sirupslage på samme måde som kuri no kanroni. Kuri no kanroni bruger kastanjer der er fuldstændig pillede og rensede hvorimod shibukawani laves ved kun at fjerne selve skallen, mens den tynde, lettere bitre hinde omkring selve kastanjen bevares. Kastanjen bliver efterfølgende kogt i flere timer for at fjerne den skarpe, bitre smag og syltes derefter i en sirupslage. Kuri no shibukawai kan spises alene eller bruges som ingrediens i forskellige søde sager.

Kuri som ingrediens i f.eks. amanattō



Links til videre læsning

Udenlandske sider

‘Kuri’: The nutty staple of ancient Japan artikel fra Japan Times, 14.10.2016. Med opskrift på kurigohan
Kurigohan – opskrift på kastanjeris fra Japan Centre
The culture of Japanese chestnuts onlineudstilling fra Googles Art and Culture projekt


Shopping info

Obuse

Byen Obuse i den nordlige del af Nagano-præfekturet er berømt i hele Japan for deres kastanjer som har været dyrket i området i mere end 600 år. I byen er der butikker, cafeer og restauranter der sælger produkter med kuri bla. kuri-ris, kuri-gele, kuri-is og selvfølgelig wagashi.

Obusedo

Adresse: 381-0201 Nagano præfekturet, Kamitakai Distrikt, Obuse, 808
Hjemmeside

Kort

Obusedō: A Tradition of Chestnut Sweets and Local Culture artikel om Obusedō der laver forskellige produkter med kuri og om byen Obuse