Mirin (味醂 eller みりん) er en sød, let sirupagtig risvin som spiller en central rolle i det japanske køkken. Den har en karakteristisk sødme og en mild alkoholisk smag der tilfører dybde og balance til mange retter. Den fremstilles ved at fermentere ris, kome-koji (en slags skimmelsvamp) og shochu eller anden alkohol.
Der findes tre hovedtyper af risvinen som hver især har forskellige anvendelsesmuligheder:
-
Hon mirin (ægte mirin) indeholder omkring 14 % alkohol og er den mest traditionelle variant. Den fermenteres i cirka to måneder og har en dyb, naturlig sødme. Da den ikke indeholder salt, kan den også bruges i cocktails eller nydes alene som en let sød alkoholisk drik
-
Shio mirin (salt mirin) har en alkoholprocent på 8-14 %, men adskiller sig fra hon mirin ved at have tilsat op til 2 % salt. Dette gør den udrikkelig alene, men gør det også muligt at undgå spiritusafgifter
-
Shin mirin (mirin-lignende produkt) indeholder mindre end 1 % alkohol, men har samme smag og aroma som hon mirin
Mirin bruges i mange klassiske japanske retter, især i simreretter (nimono) hvor den bidrager med sødme. Den er også en populær ingrediens til marinering af fx fisk. Derudover er den en essentiel del af teriyaki-sauce.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Opskrifter med mirin fra BBC FoodMirin (Japanese sweet rice wine) intro med opskrifter fra Just one cookbook
Shopping info
Mirin kan købes i alm. supermarkeder og stormagasinernes food halls over alt i Japan.
Mirin kan ofte også købes i supermarkeder herhjemme i Danmark.



