17. oktober 2024

Nameko skælhat (なめこ,  lat. Pholiota nameko) er en populær spisesvamp i Japan, Kina og Rusland. De er små og gyldenbrune og minder lidt om champignon i formen. De vokser tæt i grupper og overfladen er dækket af et tyndt glinsende lag af naturlig gelatine. De har en mild, lidt jordagtig smag og kan også minde lidt om cashewnødder i smagen.

Nameko skæres små som regel i mindre stykker og bruges som ingrediens i misosuppe. Andre retter hvor nameko indgår er nameko soba (varm eller kold) hvor svampen bruges som topping og nameko oroshi med revet daikon, ponzu eller shoyu.

Nameko vokser naturligt i døde træer og lign,, men er også en meget populær svamp at dyrke i Japan og man kan sågar købe starterkit til at selv at komme i gang med dyrkningen. De vokser bedst på træstubbe eller træflis.

Det er sjældent at man kan købe friske nameko herhjemme. Men de optræder ofte som frostvare hvor de indgår som en del af en svampeblanding. De kan også købes syltede under deres italienske navn chiodetti.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Opskrift på miso-suppe med nameko fra Woodland Foods
Nameko mushrooms intro fra Just One Cookbook med opskrifter