Chrimen fisk (ちりめん) er små tørrede fisk der bruges som pynt og drys over ris f.eks. (furikake) i det japanske køkken. De har en let saltet smag, men kan også smages til med f.eks. ingefær og lignende De kan være let sprøde og minde lidt om ristede løg i konsistensen eller være mere bløde og kandiserede. De er fyldt med vitaminer (bla. A vitaminer) og mineraler (bla. calcium) og er derfor et sundt tilskud i hverdagens madlavning. Når chirimen fiskene ikke er tørrede, men kogt i saltvand kaldes de kamaage shirasu (釜揚げ しらす).
Chirimen fisk er opkaldt efter den japanske silkecrepe af samme navn. Fiskene har en standardstørrelse på ca. 15-20 mm. og er rynkede ligesom crepestof er. De vigtigste produktionsområder for chirimen fisk er Kumamoto, Ehime, Tokushima, Hiroshima, Kochi, Hyogo, Wakayama, Aichi, Shizuoka.
Chirimen fisk kendes under forskellige navne som chirimen jako (ちりめんじゃこ især brugt i Kansai regionen) eller shirasu boshi (しらす干し især brugt i Kanto regionen). Fiskene der bruges til chirimen kaldes under ét for shirasu fisk, det der også kendes som whitefish på engelsk. De mest almindelige typer fisk er
- katakuchi-iwashi dvs. japanske ansjoser
- ma-iwasi fisk dvs. japanske sardiner
- urume-iwashi dvs. sølvstribet rundsild
Chrimen kan købes i supermarkeder og div. madmarkeder hvor man ofte kan købe efter vægt. Chrimen kan være ret forskellige afhængig af hvilken region der har produceret dem. Prøv at gå på opdagelse i de forskellige antenna shops i Tokyo (butikker der sælger lokale specialiteter) og se hvilke varianter man kan få. I Kyoto er der mange der sælger chirimen i det berømte overdækkede madmarked Nishiki.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
What is shirasu and chirimen? fra welovejapanesefood.comWikipedias artikel – på japansk