Wasabi (山葵/ わさび) er navnet på japansk peberrod og nok en af de krydderier vi mest forbinder Japan med her i Vesten. Wasabis latinske navn er Wasabi Japonica og det er en ca. 40 cm høj stedsegrøn plante der er naturligt forekommende i Japan. Den vokser på fugtig bund og langs vandløb i bjergrige områder. Det er wasabi stænglen (ikke roden) med den stærke smag der spises. Blade og blomster kan også spises.
Planten har været en del af den japanske kultur i århundreder. Man kender til nedskrevne beretninger om wasabi helt tilbage til det 10. århundrede. En egentlig dyrkning af planten startede i Edo-perioden (1603-1868).
Der findes to typer af wasabi og dyrkningsmetoder:
- Sawa (bjergflod) wasabi som dyrkes i relative kolde vandløb i bjergene. Her skal dyrkningsområdet helst vende mod nord og med nogenlunde stabilt vejr året rundt.
- Oka (på land) eller hata (mark) wasabi dyrkes i utrolig våd jord med så lidt sollys som muligt. Der er ingen forskel i kvalitet på sawa og oka wasabi og kravene til dyrkning er de samme. Men dyrkningen på land gør denne type af wasabi lidt mindre kostbar og desuden kan man dyrke større mængder.
Områderne Amagi, Hotaka og Shizuoka er de steder i Japan der især dyrker wasabi-planten.
Man kan købe wasabi på flere måder: som frisk stængel der dog først skal rives inden den kan anvendes ; som pulver der skal blandes op med vand inden anvendelse eller som en færdiglavet pasta på tube. Den ægte friske wasabi-stængel (kaldet honwasabi) er meget svær at skaffe udenfor Japan. Både pulver og pasta på tube kan købes i Japan og herhjemme, men de har ikke særlig meget med den rigtige wasabi at gøre. Begge produkter består måske af nogle procent rigtig wasabi (eller slet ikke) og ellers er det en blanding af tørret og revet almindelig peberrod, sennep, olie og grøn madfarve der udgør indholdet. Man kan godt købe en bedre wasabi-pasta hvor procenten af ægte wasabi er højere.
Selv hvis omgivelserne er optimale tager det 2-4 år før en wasabi-plante er stor nok til at blive høstet. Den lange vokseperiode og strenge krav til dyrkningen gør ægte wasabi til et kostbart krydderi og derfor har man introduceret disse blandingsprodukter ( kaldet seiyo wasabi dvs. vestlig wasabi) som et billigt alternativ for den daglige forbruger både i Japan og resten af verden.
Wasabi er er en af grundstenene i det japanske køkken. Den anvendes som tilbehør (ofte sammen med sojasauce) til sashimi (rå fisk), sushi, kolde soba-nudler etc.
Smagen af wasabi er populær både i Japan og i Vesten og der findes derfor et utal af produkter med wasabismag. Eks. wasabinødder, sembei riscrackers med wasabismag, dressinger og olier med wasabismag, wasabimayonnaise, Kit Kat med wasabismag etc.
Links til videre læsning
Danske sider
Madmyten: Wasabien til din sushi har intet med wasabi at gøre artikel fra Politiken 11.11.2015Udenlandske sider
Artikel om wasabis historie mm. fra Tokyo Foundation for Policy ResearchWasabi intro fra Kikkoman’s Food Forum
Info om wasabi fra Gernot Katzer’s Spice Pages
Wikipedias artikel
Explore wasabi god intro fra det japanske firma S&B der producerer mange forskellige typer krydderier, marinader mm.
Opskrifter med wasabi fra BBC Food
Sightseeing info
Azumino
Daiso Wasabi farm
3640 Hotaka, Azumino, Nagano 399-8303
Hjemmeside
Gård der ligger i nærheden af Matsumoto der producerer wasabi. Der er mulighed for at se hvordan planten dyrkes, man kan købe forskellige produkter med wasabi (inkl. wasabiøl og wasabi soft ice) og der er også en cafe.
Læs mere om gården og om hvordan man kommer dertil hos Japan-guide.com