20. august 2022

Takenoko (竹の子 staves også 筍) er det japanske ord for bambusskud. Helt friske bambusskud kan spises rå, men ellers skal de koges for at fjerne den bitre smag.

Som regel er det skuddene fra to typer af den asiatiske furebambus der bruges: mōsō chiku (Phyllostachys heterocycla var. pubescens) og ma-dake (Phyllostachys bambusoides).

Takenoko bruges i forskellige retter i det japanske køkken f.eks. takenoko gohan (ris med dampet bambusskud), wakatake-suppe (med wakame tang), kinome ae (med miso, eddike og blade fra japansk peber).

takenoko
Takenoko med lidt høvlet katsuobushi ovenpå. Cop. toyohara
takenoko
Takenoko. Cop. Haragayato – Photo taken by Haragayato  CC BY-SA 2.5, Link

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Opskrift på ris med takenoko fra Japan Centre
Wikipedias artikel om bambusskud
Wikipedias artikel om takenoko (på japansk)