hikone borg

Hikone borg og Genkyuen-haven

Udgivet i Hikone, Kansai-regionen
5. februar 2024

Hikone borg (彦根城) der ligger på en bakketop stod færdig i 1622. I modsætning til f.eks. Matsue borg som mest fungerede som et vagttårn, var Hikone borg hovedsædet for de lokale daimyo’er (feudalherrer) helt frem til 1868. Hikone er en af de få originale borge der er tilbage i Japan. Udover selve borgen er vandgravene, vagttårne, porte og forskellige forsvarsmure også originale.

Hikone borg er kun 3 etager høj (21 m) og er faktisk ikke særlig stort men rummer mange interessante arkitektoniske detaljer. Bla. er der brugt 3 forskellige typer gavle, kaldet hafu på japansk. Stenfundamentet som borgen står på er bygget vha. en teknik kaldet gobou tsumi (dvs. stabling af sten) som umiddelbart virker meget skrøbelig, men er utrolig stærk i konstruktionen. Kravler man op af de stejle trapper til den øverste etage, er der en dejlig udsigt udover hele borganlægget og selve Hikone by.

Selve måden man ankommer til Hikone borg er også interessant. Man zigzagger sig frem først over vandgraven og så ellers op rundt og henad stentrapper og stier og som noget af det sidste en træbro som kunne fjernes hvis borgen blev angrebet. Der er også en del vagttårne mm. man kan besøge.

Lige for foden af Hikone borg på den anden siden af vandgraven ligger der en fin japansk have Genkyuen med udsigt til borgen. Det er en landskabshave med en stor dam i midten og en vandresti omkring. Den blev bygget i 1677 af den lokale feudalherre som underholdning og adspredelse for familie og gæster.

Hikone borg er oplagt at se på en dagsudflugt fra Kyoto. Da Hikone ligger ved Japans største sø Biwa, er der også rige muligheder for en sejltur på søen.

Hikone borg set fra Genkyuen
Hikone borg set fra Genkyuen haven
hikone borg træbro
Træbro ved indgangen til selve borgområdet
hikone borg gavle
Nærbillede af gavlene

Adresse
1-1 Konki-cho, Hikone, Shiga 522-0061
Hjemmeside

Kort

Transport
Hikone borg ligger ca. 15 min’s gang fra Hikone station.

Læs også Japan guides intro til borgen