12. juli 2024

Overtro er en naturlig del af den japanske tænkemåde og hverdag. Der er mange typer eks.:

  • Der er dage i løbet af året som anses for at være særlige heldige eller uheldige. Den vigtigste hedder “tai-an” (大安) som er en heldig dag og derfor er velegnet til bryllup eller hvis man skal åbne en butik. Modsat er der “butsumetsu” (仏滅) som repræsenterer Buddhas død. Det er derfor en uheldig dag, som til gengæld er god til begravelser. Hvornår noget er en heldig/uheldig dag, afgøres vha. af rokuyō som er en 6-dags cyklus der følger kalenderåret.
  • Nordøst har en uheldig betydning fordi det er den vej dæmoner kommer ind og går ud. Det kaldes også kimon der betyder djævlens port og det betyder uheld at bygge et hus hvor entreen vender nordøst.
  • Det betyder også uheld at sove med hovedet mod nord (kaldet kitamakura 北枕)  fordi en afdød bliver lagt med hovedet vendende mod nord.
  • Tal kan også have en uheldig betydning. Nummeret 4 (shi) lyder på japansk som ordet for død og det bringer uheld. Det samme med tallet 9 (ku). Man giver eks. aldrig gaver i sæt á 4. Man lægger heller aldrig 4 tatami-måtter sammen så de danner et kors fordi det bringer uheld over huset hvor de er.

Engimono

Engimono (縁起物) er det generelle ord på japansk for amuletter mm. der bringer held og lykke. De sælges ofte ved en shinto-helligdom, men kan også købes i alm. butikker. Japanerne køber forskellige typer af engimono i håbet om de får en god høst, får en bedre økonomi eller mere succesfuld forretning etc.


Links til videre læsning