glover_garden_nagasaki

Glover Garden

Udgivet i Kyushu-regionen, Nagasaki
17. oktober 2024

Glover Garden (グラバー園) er et et frilandsmuseum og park i Nagasaki med villaer og andre bygninger som tilhørte de udlændinge der boede i byen i anden halvdel af 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Glover Garden er placeret på en bakke med fin udsigt udover Nagasaki og havnen. Det var her købmænd fra Vesten slog sig ned efter Japan åbnede op for omverdenen i forbindelse med Meijirestaurationen fra 1868 ff.

Glover-huset

Hovedattraktionen i Glover Garden er Glover-huset som er den ældste vestlig-inspirerede træbygning i Japan. Det stod færdig i 1863 og er tegnet af Hidenoshin Koyama som også stod bag den nærliggende katolske Ōura-kirke. Glover-huset er en blanding af japansk arkitekturstil og engelsk kolonistil og set ovenfra har huset lidt en form som et firkløver. Der er ingen formel indgangsdør og huset har en stemning af en sydlandsk bungalow med åbne sammenhængende rum der vender ud mod en have med blomster, palmer mm. (se billede øverst).

Glover-huset tilhørte den skotske handelsmand Thomas Blake Glover (1838-1911) som kom til Nagasaki i 1859 efter Nagasaki havn åbnede op for udenlandsk handel. Han grundlagde Glover Trading Company som importerede våben og skibe og eksporterede te.

I de sidste år af Edo-perioden støttede han i al hemmelighed modstanderne af Tokugawa-shogunatet der endte med Meijirestaurationen. Han sørgede også for at sende medlemmer af Satsuma-klanen til Storbritannien for at studere.

Thomas Blake Glover
Thomas Blake Glover (1838-1911)

Efter Mejirestaurationen fortsatte han med forskellige forretninger og grundlagde blandt andet sammen med Satsuma-klanen Kosuge Slip Dock en dokhavn der havde et jernbanespor hvor skibene blev trukket vha. en dampmaskine. Med Saga-klanen grundlagde han Takashima kulminen som var Japans første mine der benyttede sig af en dampmaskine til at udvinde kullene. Ved at samarbejde med disse klaner introducerede Thomas Glover vestlig teknologi til japanerne og bidrog dermed i høj grad til moderniseringen og industrialiseringen af japansk skibsbygning og minedrift.

Glover-huset blev i 2015 optaget på Unescos verdensarvsliste som et af flere eksempler på Japans industrielle revolution i Meiji-perioden.

Glover-huset menes at være inspirationen for Puccinis opera Madame Butterfly. Der er en statue af Puccini i parken sammen med en statue af sopranen Tamaki Miura som var internationalt berømmet for sin rolle som Butterfly

Udover Glover-huset findes der i Glover Garden flere andre vestlig-inspirerede bygninger som man som besøgende kan komme ind og se. I modsætning til Glover-huset har de øvrige bygninger stået forskellige forskellige steder i Nagasaki, men er blevet taget ned og genopført i Glover Garden. Her kan bla. nævnes:

Frederick Ringer-huset

En bungalow-lignende villa oprindelig bygget i 1865 med en veranda på tre af siderne. Gulvet på verandaen er granit fra Vladivostok, mens Amakusa-sten fra Kumamoto-området er blevet brugt til søjlerne der støtter verandataget. Frederick Ringer (1838-1907) var englænder og arbejdede i begyndelsen sammen med Glover men etablerede senere sit eget handelsfirma.

William Alt-huset

Villa opført i 1865 i sten med en meget stort overdækket indgang og bred søjlebåren veranda tegnet af Hidenoshin Koyama. William Alt (1840-1905) var også englænder og drev et succesfuldt teeksportfirma.

Mitsubishi nr. 2 dok-hus

Dette hus lå oprindelig ned i havnen og tjente som overnatningssted for søfolk mens de ventede på at deres skibe blev repareret. Det er en vestlig inspireret bygning oprindelig opført i 1896 med en stor veranda på første sal. Her er der en fin udsig udover Nagasaki havn.

Adresse
8-1 Minamiyamatemachi, Nagasaki, 850-0931
Hjemmeside

Google-kort

Transport
Glover Garden ligger 5 min.’s gang fra Ouratenshudo-sporvognsstoppestedet (linie 5).