Tsukudani (佃煮) er traditionelt lavet af tang der er syltet og har en kraftig smag. Den spises i små portioner som tilbehør til en skål ris.
Tsukudani stammer oprindeligt fra Tsukudajima øen ved Tokyo (nu en integreret del af Tsukishima øen, en kunstig ø i Tokyo bugt) hvor den første gang blev produceret i Edo-perioden, men nu spises den overalt i Japan.
Der findes efterhånden mange varianter af tsukudani bla. med små fisk og skaldyr. Udover Tsukudaijima øen er øen Shodoshima og omkring Hiroshima by områder hvor der produceres tsukudani.
Tsukudani laves ved at koge tangen (kombu eller wakame-tang) sammen med sojasauce og undervejs tilsættes også dashi og mirin som hjælper med at konservere ingredienserne på en naturlig måde i 2-3 måneder. Den serveres gerne afkølet hvilket bevarer den lidt geleagtige konsistens.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
How to: Homemade shio kombu or kombu no tsukudani opskrift fra Just BentoNori Tsukudani Recipe opskrift fra Japanese Cooking 101