Rakugan (落雁) er en hård, tør form for japansk slik eller konfekt. De laves af sojamel og puddersukker og er en vigtig del af den japanske teceremoni. Der findes mange former for tør konfekt i Japan og kaldes alle under for higashi konfekt.
Man laver rakugan ved at ælte sojamelet og puddersukkeret sammen med en smule vand og derefter presser man det ned i en form enten i træ eller porcelæn (kaldes en kashigata) og derefter tørrer man dem. Rakugan er meget sæsonbetonet og afspejler årstidernes kommen og gåen. F.eks. rakugan i form af kirsebærblomster om foråret eller momiji-blade om efteråret.
Kanazawa by på den japanske vestkyst er oprindelsesstedet for denne type af slik. Mange af slik- eller konfektbutikkerne her specialiserer sig i rakugan og der er også et konfektmuseum der fortæller historien om rakugan.
Rakugan med chokoladesmag fra Moroeya i Kanazawa
Links til videre læsning
Wikipedias artikel om higashiShopping
Kanazawa
Moroeya
2-26-1 Nomachi, Kanazawa 921-8031
Hjemmeside
Traditionel konfektbutik med fokus på rakugan.