Uso (ウソ) er en lille japansk amulet i skikkelse af en dompap der kan købes som en omamori ved bla. Dazaifu Tenmangū-helligdommen i Dazaifu og Kameido Tenjin-helligdommen i Tokyo. Den sælges også som almindeligt traditionelt kunsthåndværk især i området omkring Fukuoka på Kyushu.
Der er flere helligdomme der ved nytårstid udfører særlige shintoritualer med usoamuletten såkaldte usokae.
Dazaifu Tenmangū-helligdommen afholder eksempelvis usokae 7. januar, mens Kameido Tenjin-helligdommen afholder den lidt senere 24.-25. januar.
Ritualerne er lidt forskellige, men udgangspunktet er at dompappen betragtes som en fugl der bringer lykke. Udover at uso kan betyde dompap har det også en anden betydning nemlig løgn. Alle fortæller en løgn på et tidspunkt, bevidst eller ubevidst i løbet af året og for at få disse “løgne” ændret til “sandheder” tager folk deres gamle uso-amulet med til helligdommen ved nytårstid for at få den byttet til en ny som vil bringe held og lykke.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Usokae shinji – shinto ritual med uso-amulet – artikel fra Encyclopedia of ShintoWikipedias artikel om usokae (på japansk) med oversigt over hvilke helligdomme der udfører ritualet.
Kameidoten usokae bullfinch exchange om Kameido Tenjin-helligdommens usokae