17. oktober 2024

Jizō bodhisattva (地蔵) eller O-Jizo sama er en af de mest elskede og respekterede guder i den japanske buddhisme. I mahayana-buddhismen er han kendt som Ksitigarbha. Dyrkelsen af Jizō nåede Japan i det 8. århundrede, men blomstrede for alvor op i løbet af Kamakura-perioden i forbindelse med de mange Rene Land buddhistiske skoler.

Gennem tiden er Jizō blevet portrætteret et utal af gange i form af billedruller, malerier, skulpturer i sten, bronze og træ. Nogle af de fineste og mest værdifulde skulpturer stammer fra Kamakura-perioden.

Jizō vises altid i form af en buddhistisk munk i en simpel rejsedragt, barberet hoved og ekstra lange ører der symboliserer et oplyst væsen. Nogen gange er han også portrætteret med et tredje øje. I venstre hånd holder han ofte en form for juvel der opfylder ønsker (hōju no tama). Et symbol på hans evne til at give velsignelser.

Han bærer også ofte en pilgrimsstav i højre hånd (shakujō) med seks ringe som han ryster for at vække menneskene fra deres vildfarelser. De seks ringe symboliserer at hans barmhjertighed strækker sig over alle de seks virkeligheder der findes inden for det buddhistiske livshjul af fødsel, død og genfødsel: guder, halvguder, mennesker, dyr, sultne spøgelser og helvede. Jizō har altid særlig været dyrket for sin evne til redde sjæle fra helvede.

Jizō har mange roller der også inkluderer beskytter af vordende mødre, brandmænd, rejsende og pilgrimme. Han tager sig af syge børn, og tidligt døde børn. Aborterede fostre hjælper han til næste genfødselsverden. Jizokulten har været i vækst på grund af abortproblemets voksende omfang i Japan.1Andreasen, Esben: Jizo i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 5. marts 2022 fra https://denstoredanske.lex.dk/Jizo

I følge japansk folketro gemmer han børn under sin klædedragt for at beskytte dem mod onde ånder og har derfor altid et meget sødt og venligt udseende i form af en chibi (ちび) dvs. et barn eller en lille person.

Kasajizō (笠地蔵) er et populært folkeeventyr der fortæller historien om et gammelt ægtepar der får hjælp af Jizō.




Links til videre læsning

Udenlandske sider

Japanese-Buddhism.com
O-Jizo sama intro fra Traditional Kyoto
Britannicas artikel om Kstigarbha
Wikipedias artikel om Kstigarbha
Historien om Kasajizo fra Web Japan