Kakigōri (かき氷) er en traditionel japansk isdessert der består af flere lag af fint høvlet is overhældt med sød sirup. Kakigōri er en kombinatoin af to ord: “kaku” (掻く) som betyder at høvle, skrabe og lign. og “kōri” (氷) som betyder is. Isdesserten kan spises året rundt men er en favorit om sommeren som kan være temmelig varm i Japan.
Der findes flere forskellige versioner af kakigōri med forskellige smage som jordbær, citron, melon etc. Ujikintoki opkaldt efter tebyen Uji er smagt til med matcha. Shirokuma er med kondenseret mælk og sirup på toppen. Kakigōri kan også kombineres med frugt, almindelig is f.eks. vaniljeis, rød bønnepasta mm.
Denne type af isdessert mener man har været kendt i Japan siden Heian-perioden (794-1185) hvor det blev regnet som en stor delikatesse. Man havde ikke mulighed for at fryse is så naturlig is var den eneste mulighed og det betød at is kun kunne indsamles om vinteren. Her blev isen høvlet vha. en simpel maskine med et håndsving og en skarp klinge. Over tid er produktionen af kakigōri blevet optimeret og er blevet en isdessert for alle og ikke for de få. Især introduktionen af ismaskiner i 1930’erne betød at kakigōri for alvor blev bredt ud til alle og er fortsat en af de mest populære desserter i Japan.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
30 best kakigori in Tokyo fra TimeoutKakigori a Japanese shaved ice treat to beat the summer heat introartikel
Kakigori shaved ice introartikel fra Kikkoman
Opskrift på ujikintoki fra Just one cookbook