Chikuwa (竹輪) er japansk grillet fiskepasta i form af en rulle. Chikuwa betyder egentlig bambus ring og hentyder til den måde man traditionelt fremstiller den på.
Chikuwa består af hvid fiskepasta (surimi) tilsmagt med bla. sukker og salt og iblandet æggehvide. Fiskepastaen placeres på en bambuspind eller metalpind og koges først og grilles derefter til den får en karamelliseret farve og smag. Derefter fjernes pinden og pastaen har nu form af en rulle og er klar til at blive spist.
Rullen kan spises som snack, måske dyppet i lidt sojasauce eller som ingrediens i supper, salater eller i oden som er en typisk japansk vinterret (gryderet).
Oden består af flere ingredienser f.eks. chikuwa, kogte æg, konnyaku, daikon mm. der koges sammen i en sovs tilsmagt med dashi, konbu eller katsuobushi.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Wikpedias artikelOpskrifter med chikuwa fra Just One Cookbook