Kaki (柿]) er frugten fra træet Diospyros kaki. Frugten er gul eller orange og minder i udseende om en tomat og indeholder mange bitterstoffer (garvesyre) som nedbrydes efterhånden som den modnes. Kaki er næsten uspiselig før den er helt moden. Man kan godt spise skindet, men en moden kakifrugt smager næsten bedst uden skind. Kakifrugt er en meget sund frugt med masser af proteiner. Smagsmæssigt er det lidt en blanding af abrikos, fersken og figen. Kakifrugten har ikke noget kernehus.
Man skelner mellem to varianter i Japan: Shibugaki som er meget syrlig og kun kan spises når den bliver tilberedt og amagaki som bliver mere og mere sød i smagen efterhånden som den modnes.
I Japan høster man frugterne fra træet om efteråret i oktober og november når bladene er faldet fra. Nogen gange lader man frugterne blive siddende som en dekorativ effekt.
Kaki bliver meget ofte spist som snack eller dessert i en tørret udgave kaldet hoshigaki (干し柿). Man fjerner skindet, skyller frugterne i kogende vand eller sake og hænger dem op i en snor udenfor til tørring. Efter 3-6 uger er frugterne skrumpet helt ind og har fået en fantastisk sød, karamelagtig smag. Man kan også godt tørre kakifrugter indendørs, men de får ikke samme sødmegrad når de ikke har været udsat for sol, blæst og regn.
Kakifrugten er også ved at blive kendt her i Danmark og kan ofte købes i supermarkederne om efteråret og vinteren. Der findes mange danske opskrifter på nettet hvor kakifrugt indgår. Har du lyst til at prøve at lave hoshigaki så kig på de udenlandske links nedenfor.
Video om hoshigaki – tørret kakifrugt
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Wikipedias artikelOpskrift på hoshigaki fra Kyotofoodie.com
Artikel om shibugaki fra Kyotofoodie.com
Dried kaki (1), Dried kaki (2) artikler fra Tokyo Foundation for Policy Research
Persimmon : the fruit of gods onlineudstilling fra Googles Art and Culture projekt