Tsuyu er en fælles betegnelse for forskellige typer af fond eller dyppelse til nudler og tempura i det japanske køkken. Som udgangspunkt findes der to typer: mentsuyu og tentsuyu.
Mentsuyu
Mentsuyu er en stærk, saltet fond som bruges til forskellige soba- og udon-nuddelretter.
Mentsuyu kan underdeles i to varianter:
- kaketsuyu som bruges varm og hældes over kogte nudler til at lave nuddelsuppe
- tsuketsuyu som faktisk betyder dyppesauce og som bruges som dyppelse til kolde nudler især soba-nudler
Tentsuyu
Tentsuyu (てんつゆ/天汁) er en dyppesauce til tempura og er lavet af dashi, katsuobushi, kombu (tang), sojasauce, mirin og sukker der er kogt sammen. Tentsuyu serveres enten lun eller afkølet sammen med revet daikon (kinaraddise) og ingefær til tempura.
En nem opskrift på tentsuyu-dyppelse er:
125 g dashi
3 spsk lidt mørk kraftig sojasauce
3 spsk mirin
Alt koges op og serveres efterfølgende til tempura.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
Noodle tsuyu dipping sauce opskrift fra JapancentreHomemade mentsuyu (noodle soup base) opskrift fra Just One Cookbook
Tempura dipping sauce (tensuyu) opskrift fra Just One Cookbook