27. december 2022

Tsuyu er en fælles betegnelse for forskellige typer af fond eller dyppelse til nudler og tempura i det japanske køkken. Som udgangspunkt findes der to typer: mentsuyu og tentsuyu.


Mentsuyu

Mentsuyu er en stærk, saltet fond som bruges til forskellige soba- og udon-nuddelretter.

Mentsuyu kan underdeles i to varianter:

  • kaketsuyu som bruges varm og hældes over kogte nudler til at lave nuddelsuppe
  • tsuketsuyu som faktisk betyder dyppesauce og som bruges som dyppelse til kolde nudler især soba-nudler

Mentsuyu_dyppelse
Soba-nudler med mentsuyu dyppelse. Cop. Yuya Tamai


Tentsuyu

Tentsuyu (てんつゆ/天汁) er en dyppesauce til tempura og er lavet af dashi, katsuobushi, kombu (tang), sojasauce, mirin og sukker der er kogt sammen. Tentsuyu serveres enten lun eller afkølet sammen med revet daikon (kinaraddise) og ingefær til tempura.

En nem opskrift på tentsuyu-dyppelse er:
125 g dashi
3 spsk lidt mørk kraftig sojasauce
3 spsk mirin
Alt koges op og serveres efterfølgende til tempura.

tentsuyu_dyppelse
Tententsuyu dyppelse til tempura. Cop. Qasic

 Links til videre læsning

Udenlandske sider

Noodle tsuyu dipping sauce opskrift fra Japancentre
Homemade mentsuyu (noodle soup base) opskrift fra Just One Cookbook
Tempura dipping sauce (tensuyu) opskrift fra Just One Cookbook