29. marts 2024

Udon (うどん) er en bestemt type japanske nudler lavet af hvedemel, vand og salt. De er tykkere end soba-nudler og har en dejlig blød konsistens. Du kan købe både tørrede udon-nudler og forkogte. Deres tekstur kan tilpasses efter smag ved at variere tilberedningstiden.

De serveres normalt i en varm suppe bestående af dashi, sojasauce og sød risvin. De kan også serveres kolde med en dyppesauce.

Der findes flere forskellige regionale typer af udon-nudler fx kishimen fra Nagoya-området.

Sanuki udon fra Kagawa-prefekturet er en anden variant der er populær ikke kun i Kansai-regionen, men også i resten af Japan.

Typer af udon-retter

  • Kake udon (i Kantō-regionen) eller su udon (i Kansai-regionen): varme nudler i en dashi-baseret suppe toppet med finthakket forårsløg, evt. serveret med katsuobushi eller en skive kamaboko
  • Kitsune udon – ret fra Kanai-regionen – også her serveres nudlerne i en varm dashi-baseret suppe med stegt tofu
  • Tempura udon – Udon-nudler i dashibaseret-suppe med forskellige med dybstegte grøntsager, rejer og lign. i tempuradej
  • Karē udon – nudler serveret i en karrysuppe
  • Yaki udon – Stegte udon-nudler i en sojabaseret sauce med fx svinekød og grøntsager. Princippet er det samme som yakisoba


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Der findes et enormt udvalg af opskrifter med udon-nudler, her er et par forslag:

Udon noodles fin intro med flere gode opskrifter fra Just One Cookbook
Yaki udon stir fry noodles opskrift fra Japan Centre
Curry udon noodles opskrift fra Japan Centre
Kinoko Udon (Noodles in Clear Mushroom Broth) opskrift fra Kikkoman