12. september 2024

Lakkunst har siden buddhismen blev indført i Japan (i det 6. århundrede) spillet en stor rolle og gør det stadig. Før buddhismens indtog blev lak brugt til at beskytte træ og træværk, men siden udviklede det sig til en egentlig lakkunst med udvikling af nye teknikker og dekorationsmåder. Lakkunst kaldes shikki (漆器) på japansk, mens urushi er den lak som anvendes.

Lakvarer er et af Japans mest kendte håndværk. Det bruges til at producere en lang række funktionelle, dekorative og ceremonielle genstande fra bento-bokse til buddhistiske skulpturer. Fra tallerkener, sakekopper, holdere til spisepinde etc. til alskens æsker og beholdere, møbler, hårpynt, håndtasker mm.

Historien om lakering i Japan går tilbage til Jōmon-perioden (ca. 14.000—300 f.Kr..); den ældste lakkunst der hidtil er udgravet i Japan er dateret til at være omkring 9000 år gammelt og fundet i en grav udgravet på Hokkaido. I løbet af årtusinder er den tidskrævende metode med at påføre genstande med urushi-laksaft blevet udviklet til en højt specialiseret kunstform.

Lakvarer fremstilles ved at belægge overfladen af et materiale med saften fra det japanske laktræ (Toxicodendron vernicifluum). Når lakken (urushi) hærder, polymeriserer den og danner en beskyttende overflade der afviser vand og modstår korrosion.


æske_lakkunst
Sumiaka-tebako, æske til forskelligt tilbehør fra slutningen af det 16. årh. The Metropolitan Museum of Art

Forskellige materialetyper anvendes. Træ bruges overvejende til skåle, æsker, tallerkener og bakker. Andre materialer kan være flettet bambus, washi-papir udspændt på en form, dyrehud, metal og keramik. Lak påføres grundmaterialet med en spatel eller børste. Efter hvert lag poleres lakken glat. Gentagne lag påføres for at skabe den smukke overflade alle forbinder med lak.

Negoro er navnet på den helt enkle og rustikke lak der består af et underlag af sort lak og derefter et øvre lag af rød lak. Genstande der ofte fremstilles ved hjælp af denne teknik omfatter borde, bakker og skåle. Denne lakeringsstil blev oprindeligt anvendt på redskaber brugt af munke under træning i Negoroji-templet i Wakayama-præfekturet. I årenes løb falmer den røde lak efterhånden som den bruges og den sorte lak nedenunder afdækkes langsomt.

Teknikker

Når den enkelte genstand er færdiglakeret kan den dekoreres yderligere med forskellige teknikker som fx

Maki-e

Raden

Rankaku

Chinkin


Shopping info
Kig nærmere i den store shoppingguide til japansk lakkunst.


Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Lakkunst

Udenlanske sider

Wikipedias artikel
Web Japans intro til shikki mange billeder
Japanese lacquerware artikel fra Japan House
Traditional Japanese Crafts: The Complete Guide to Japanese Lacquerware oversigtsartikel fra Becos
The History and Culture of Lacquer in Japan intro fra den japanske regering
Kyoto Guides intro til kyo-nuri lakkunst med adresser på de mest kendte butikker i Kyoto der sælger lakkunst
Lacquerwork – grundig artikel om lakkunst fra Britannica.com herunder japansk lakkunst
Kyoto lacquerware onlineudstilling fra Googles Art and Culture projekt
The beauty of lacquerware onlineudstilling fra Googles Art and Culture projekt
What is urushi? – artikel om lak og de forskellige teknikker (PDF)
Urushi glossar god ordbog over teknikker mm. inden for japansk lakkunst (PDF)


Bøger
Gonruku, Matsuda: The Book of Urushi: Japanese Lacquerware from a Master. Japan Publishing Industry Foundation for Culture, 2019. 256 sider